– På politimesterens dødsliste

Den prisvinnende journalisten Mohammed Ali blir truet på livet for sine avsløringer om korrupsjon og maktmisbruk i Kenya.

Journalist Mohammed Ali har blitt truet på livet gjentatte ganger for sin undersøkende journalistikk. Foto: Privat

Tirsdag 8.mai gikk Mike Mbuvi, et parlamentsmedlem i Kenya, ut offentlig og fortalte at Mohammed Ali står på politimester Mathew Iteeres dødsliste. Journalen snakket med Mohammed få timer etter nyheten om dødslisten ble kjent.

– Det er veldig spent stemning her nå. Vi vet ikke helt hva som foregår, sier Ali, som er bekymret for sin egen sikkerhet.

HØR INTERVJUET MED ALI

Nekter for dødsliste

Ifølge kenyanske medier avviser politimester Mathew Iteere anklagene om dødslisten, og ber parlamentsmedlem Mbuvi om å komme inn og avgi forklaring. Mbuvi er nå ettersøkt av politiet.

– Men Mbuvi kan ikke avgi forklaring til de samme folkene som jakter på han. Vi vet ikke hvor han er akkurat nå, kanskje har han forlatt landet, sier Ali.

Eric Kiraithe, pressetalsmann for det kenyanske politiet, sier politmester Iteere finner disse anklagene fornærmende.

– Disse påstandene er grunnløse og falske. Det er en trend blant politikere å komme med påstander om misbruk og drap på journalister, sier han til Journalen.

Rømte til Norge

Ali tror politmesteren kan bære nag mot han etter en nyhetsserie fra 2011, hvor Ali avslørte narkotikasmugling blant flere samfunnstopper og politimenn. Ali mottok sterke trusler etter programmene ble sendt, og rømte derfor til Norge.

– Etter programmet ble sendt hadde politimester Iteere et hemmelig møte hvor de planla å ta livet av oss. Vi fikk nyss om dette gjennom våre kilder, og bestemte oss for å rømme landet, sier Ali.

 

Han mener det kan være farlig å avdekke korrupsjon og maktmisbruk.

– Vi frykter alltid for vår egen sikkerhet når vi går imot store maktpersoner. Vi blir de som blir jaget, i stedet for de som skal gi informasjon til folket, sier han.

Mohammed Ali på jobb for TV-programmet Jicho Pevu, som avslørte at politet står bak flere brutale drap og kokainsmugling. Foto: Privat

Saksøkt

Etter to episoder av Jitcho Pevu, ble programmet tatt av luften. Grunnen var at 16 maktpersoner i Kenya, deriblant politimester Mathew Iteere, saksøkte Ali og TV-selskapet KNT.

Politiets pressetalsmann sier at Jitcho Pevu inneholder mange feil.

– Påstandene mot politimester Iteere var grunnløse, og programmet inneholder faktafeil. Derfor ble saken tatt til retten, sier Kiraithe.

Les mer om rettsssaken her

Ali sier at han mottok en rekke trusler under rettssaken.

– Pressetalsmannen ringte kollegaen min og sa at de ikke kunne kontrollere politimennene sine, og at de var veldig sinte på oss, sier Ali.

På grunn av truslene flyktet de til Norge, og oppholdte seg her en måned, til ting hadde roet seg ned. Nå er Ali tilbake i Kenya.

Familien er bekymret

Mohammed forteller at han har vært i konflikt med politiet mange ganger, og at kona og barna er veldig bekymret for hans sikkerhetssituasjon. Da Mohammed rømte til Norge, måtte familien bo på hemmelig adresse.

– Bare å gå rundt på gaten i Nairobi, og vite at folk kan angripe deg når som helst, er skummelt. Familien er veldig bekymret for meg, sier han.

Mohammed Ali har jobbet hardt for å avdekke korrupsjon og maktmisbruk i hos embetsmenn og politi i Kenya. Foto: Privat

Til tross for familiens bekymringer, vil ikke Mohammed la seg true til taushet.

– Truslene gir meg mer motivasjon til å avdekke mer rundt narkotikasmuglingen, og nå jobber vi med del 3 og 4 av Jitcho Pevu, og skal avdekke enda mer, sier han.

Ny grunnlov

I 2010 fikk Kenya en ny grunnlov som sikrer pressefriheten. Muhammed mener den har lite effekt i praksis.

– Myndighetene kan gjøre hva de vil med deg. Grunnloven er klar, men ingen med makt følger den, sier han.

Les også: Grunnloven sikrer ikke pressefriheten