Wamwere vil nå folket gjennom radiostasjon

Koigi wa Wamwere var politisk fange i 12 år. I dag taler han til folket gjennom sin egen radiostasjon.

Wamwere ønsker å nå lengre enn byene og elitemiljøene med radiostasjonen sin. Foto: Angela Sevin, Wikimedia.

- Man vet aldri hvor langt man kan tøye pressefriheten, spesielt når man tar opp sensitive emner, som politikk, sier Koigi wa Wamwere til Journalen.

Wamwere, tidligere politisk fange og politiker, er nå journalist, forfatter, og en av Kenyas meste kjente menneskerettighetsforkjempere.

Wamwere er fortsatt usikker når han omtaler sensitive
temaer i media. Foto: Kristian Engelsen.

- Mange tenker i tillegg at de kan tjene penger på negativ omtale i pressen, i form av søksmål. Så frykten for å bli saksøkt, henger over journalisters hoder som et damoklessverd, fortsetter Wamwere, som ble en profilert person i Norge, da han måtte flykte hit i 1981 på grunn av sine regjeringskritiske artikler i hjemlandet.

Store utfordringer i media

For selv om pressefriheten har forbedret seg betraktelig siden Kenya var et diktatur, mener Wamwere det fortsatt gjenstår store utfordringer.

- Kenyansk media er fortsatt en del av vårt sosialpolitiske system, som er veldig elitistisk, korrupt, og etnisk orientert, sier han.

Les mer: Farlig å avdekke korrupsjon

Flere av de største medieselskapene i Kenya eies av privatpersoner og politikere, og Wamwere hevder mediene kun dekker nyheter som den rike eliten har interesse av.

- I tillegg er det mange journalister som lar seg bestikke for enten å dekke, eller droppe saker. Det siste gjelder særlig kritiske artikler om lederne i regjeringen.

Han har merket få endringer siden 2010, da pressefriheten ble grunnlovsfestet.

Les mer: Grunnloven sikrer ikke pressefriheten

Frykter voldelig valg

Mens Wamwere trekker frem at den generelle sikkerheten rundt journalister har forbedret seg drastisk siden Moi-regimet, er den generelle situasjonen i Kenya fortsatt usikker. Han er nervøs før valget i 2013.

- Kenya er fortsatt veldig ustabilt, noe opptøyene etter valget i 2007 viste, sier han.

- Hadde jeg hatt penger, ville jeg ha startet en TV-stasjon for
folket, og fokusert på å kjempe mot rasisme,
korrupsjon og ignoranse, sier Wamwere. Foto: Kristian Engelsen.

Det forrige valget var sterkt preget av stammekultur, og opptøyer brøt ut kort tid etter at valgresultatene ble kjent. Wamwere forteller at mye av problemene lå i media.

- Både reportere, redaktører, og eiere føler lojalitet til sin etnisitet, og på den måten blir media et talerør for rasisme og hat. Dette blir bare mer og mer tydelig jo nærmere valget vi kommer.

Les mer: Drap og opptøyer ved folkeavstemninger

Politisk fange

I dag er Koigi wa Wamwere en respektert og profilert personlighet i hjemlandet, men veien dit har vært lang og tøff.

Han har blitt fengslet fire ganger, hvorav to var uten verken siktelse eller dom. Han måtte gå i eksil Norge, i frykt for sitt eget liv. Også her drev han med kritisk journalistikk mot hjemlandet.

Fire ganger har leiemordere blitt avslørt før de nådde sitt mål, og under et besøk i Uganda ble han kidnappet av kenyanske sikkerhetsvakter, og torturert.

"Jeg ble plassert i fengselscellene i kjellerne, og våknet opp i en dam med vann. Jeg var naken, og hadde sittet i vannet hele natten. Jeg ble sittende i dette vannet i omtrent en måned," forteller han til RFK Center for Justice & Human Rights. Vannet kunne vaktene gjøre både glovarmt, og iskaldt.

Tilsammen har Wamwere sittet fengslet som politisk fange i 12 år.

Kontroversielle meninger

Det har også vært kontrovers rundt Wamwere etter at han ble en fri mann.

I 2006 ble Kenyas eldste avis, The Standard, utsatt for et raid, etter å ha publisert en fabrikert artikkel mot den da sittende presidenten, Mwai Kibaki. De ansatte ble slått og sparket, datamaskinene ble tatt, og pressene ødelagt. Det kom fram at regjeringen hadde gitt politiet ordre om å gjennomføre raidet.

På denne tiden var Wamwere informasjonsviseminister i den sittende regjeringen. Han sa han ikke hadde noe med raidet å gjøre, men støttet likevel regjeringen.

Han beskyldte de to største mediehusene, Standard Media og Nation Media, for å være korrupte og partiske. Han mente den politiske opposisjonen brukte mediene for å sabotere for den sittende regjeringen, blant annet ved å publisere propaganda.

I en artikkel publisert i magasinet New African i 2006, sa Wamwere:

"The Standard og the Nation vil ikke ha mediefrihet, men absolutt frihet. Når noen av oss sier nei til dette kravet, sier de at vi vil ha strengere kontroll over mediene. [...] Kan ikke aviser, som butikker, behandle alle likt?"

Han mente at Kenya var det eneste landet der regjeringen ble sensurert av mediene, i steden for motsatt, og at journalister burde bli straffet, som alle andre, dersom de brøt loven.

Bård Anders Andreassen, professor i politisk vitenskap ved Norwegian Centre for Human Rights, trekker frem raidet mot The Standard som et av de store overgrepene mot pressen i Kenya. Han mener Wamwere spilte en rolle i å prøve og begrense journalisters frihet.

- Selv folk med gode intensjoner, kan ende opp med å foreta overgrep mot pressen, sier Andreassen.

Forkynne kjærlighet

Seks år har gått siden den tid, og Wamwere er ute av regjeringen. I dag driver han radiostasjonen Sauti Ya Mwananchi (Patriotismens Stemme), der folket blir opplyst om menneskerettigheter, humanitet, og problematikken rundt stammerasisme.

Mens mesteparten av mediehusene i Kenya dekker eliten
og de sentrale områdene, ønsker Wamwere å nå lengre ut. Foto: Kristian Engelsen

- Alt foregår på fellesspråket swahili, slik at radiostasjonen kan fungere som et fellesforum for hele folket, sier Wamwere, og fortsetter:

- Men å forkynne kjærlighet blant folket, er vår viktigste, dog ufinansierte, jobb.

KOIGI WA WAMWERE

  • Født 18. desember 1949 i Rugongo, Kenya.
  • Politiker, menneskerettighetsaktivist, journalist og forfatter.
  • Var politisk fange i 12 år.
  • Var i eksil i Norge i seks år tilsammen.
  • Har gitt ut bøker som A Woman reborn (1980), Conscience on trial: Why I was detained: Notes of a Political Prisoner in Kenya (1988), og I refuse to Die: My Journey for Freedom (2003).
  • Driver i dag radiostasjonen Sauti Ya Mwananchi.