Avslørte aids-skandale - ble forfulgt og torturert

Wan Yanhai er Kinas mest kjente aids-aktivist, og er bannlyst av Sannhetsministeriet.

Wan chatter med datteren i USA. Foto: Sara Lovise Holen Roaldseth

Over 100 000 fikk aids i Henan-provinsen i Kina etter en blodskandale organisert av private bedrifter og kinesiske helsemyndigheter på 1990-tallet. Hele 99,9 prosent av de smittede har ikke fått erstatning, sier Wan Yanhai til publikum på Oslo Freedom Forum.

I 2002 lekket han opplysninger om skandalen i Henan. Senere har han blitt forfulgt og torturert.

- De holdt meg innesperret i fire uker. Jeg forsvant. Etter torturen klarte jeg i begynnelsen ikke å gå, sier Kinas mest kjente aids-aktivist.

Gerald Folkvord i Amnesty Norge sier at aksepten for bruk av tortur er blitt større i Kina de siste årene:

- Myndighetene slår hardt ned på noen enkelte for å skremme resten av folket. Brutaliteten brukes for å fortelle at man ikke bør gå over grensen, forteller han til Journalen.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, støtter Amnesty fullt ut:

- Sikkerhetsapparatet har strammet grepet, domstolsapparatet settes mer og mer til side, og blir erstattet med utenomrettslige straffer som tortur, mener Engesland.

Usikre tall

Ingen vet sikkert hvor mange som har aids i Kina. Det offisielle tallet fra Xinhua er 700 000. Andre mener det kan være så mange som fire millioner.

UNAIDS melder at i fem av Kinas tjueto provinser er det 53 prosent av befolkningen som lever med hiv, og aids er infeksjonssykdommen med høyest dødelighet i Kina.

Se intervju med Wan Yanhai her.

Flyktet

Wan Yanhai har vært politisk aktiv hele sitt voksne liv. I 1989 var han en av studentene på Den himmelske freds plass. Han har møtt fredsprisvinner Liu Xiaobo flere ganger, har signert Charter 08,  et manifest med krav om demokratiske reformer i Kina. Charter 08 førte til at jakten på dissidenter ble trappet opp. Wan var også i Oslo under utdelingen av Nobels fredspris.

Som direktør for Beijing Aizhixing Institute, Kinas største aids-organisasjon, har han og hans medarbeidere grunnlagt eller støttet mer enn 150 grasrotorganisasjoner.

Ideelle organisasjoner som ikke blir statlig finansiert har blitt slått hardt ned på i Kina. Det gjelder også for Aizhixing, som kom i søkelyset til skattemyndighetene.

- En vanlig måte å stikke kjepper i hjulene til ideelle organisasjoner, sier Wan.

Som direktør for organisasjonen ble Wan så bekymret for egen sikkerhet at han flyktet til USA i 2010.  Derfra jobber han videre med aids-problematikken og menneskerettigheter.

Wan Yanhai talte på Oslo Freedom Forum 10. mai 2011. Foto: Sara Lovise Holen Roaldseth.

Bannlyst av Sannhetsministeriet

Wan Yanhai tror myndighetene i Kina ville at han skulle dra. Og det gjorde han. I Kina ventet han bare på flere angrep fra myndighetene. Utenfor Kina kan han angripe dem.

- Det er mye bedre sånn, sier Wan.

I Kina er det vanskelig å få ut informasjon. Kinesiske medier får skrevet om noe, men ofte blir de stoppet av Sannhetsministeriet. Wans navn ble tidlig bannlyst av ministeriet, og han har derfor ikke vært nevnt i mediene siden 1993. Han har måttet jobbe gjennom organisasjonene og på internett for å spre informasjon, men nå er nettsiden til organisasjonen også bannlyst.

LES OGSÅ: Sensurvesen styrer kinesisk medier

Må bli bedre organisert

- Vi er nødt å legge en slagplan. Vi må få de demokratiske kreftene i sving og bygge noen sterke ledere. Da vil vi til slutt vinne, og få demokrati og fulle menneskerettigheter, sier Wan til Journalen.

- Vår jasminrevolusjon tror jeg kommer om to-tre år. Nå har ikke aktivistene nok kapasitet, selv om styresmaktene gjør mye dumt. Det kinesiske sikkerhetsbyrået og sannhetsministeriet forandrer seg ikke. De passer ikke i et fargerikt samfunn. Kinesiske styresmakter ser fiender over alt. Derfor må vi bli mer effektive for å stå imot, sier Wan.

- Noen hevder at det kinesiske folket ikke vil ha demokrati?

- Det er sant. Men vi trenger kun noen få, som jobber hardt for å øke kunnskapen om demokrati. Når kineserne ser at de blir undertrykt og skadelidende av avgjørelser styresmaktene tar, så vil de til slutt komme til oss og støtte et demokrati.

- Blir du sett på som en fiende av Folkerepublikken Kina?

- Jeg vet ikke. Jeg kan godt være venn og samarbeide med dem. Om de ser meg som en fiende, så er det greit. Da blir jeg egentlig glad. Jeg vil ikke skjule min agenda om å forandre Kina til det bedre, sier Wan.

  • Wan Yanhai forlot Kina i april 2010
  • Har vært inn og ut av husarrest
  • Jobbet med erstatningssøksmål etter blodskandalen i Henan
  • 2002: Klassifisert som forsvunnet i fire uker.
  • Ble torturert fordi han avslørte blodskandalen i Henan.
  • 1994: Grunnla Beijing Aizhixing Institute
  • 1992: Grunnla Kinas første AIDS-hjelpetelefon
  • 1988-94: Jobbet ved China National Health Education Institute
  • 1981-88: Studerte ved Shanghai Medical Institute