Norsk eksiltibetaner inn i parlamentet
Chungdak Koren blir første eksilparlamentariker fra et nordisk land.
Leder av Den norske Tibet-komité, Chungdak Koren, er blitt valgt inn i det eksiltibetanske parlamentet i Dharamsala.
Chungdak Koren har bodd i Norge siden 1969. Nå får hun, som første nordiske eksiltibetaner, en av Europas to plasser i parlamentet.
– Det er veldig positivt at de kjenner til vårt arbeid, selv om det eksiltibetanske samfunnet i Norge er lite, sier Chungdak Koren.
LES OGSÅ: Kina hindrer norsk-tibetansk radiokanal
Store forandringer
I mars kunngjorde Dalai Lama at han ønsket å gi fra seg den politiske makten til en folkevalgt regjeringssjef. Mellom 21. og 24. mai vil det eksiltibetanske parlamentet samles i India. De skal arbeide med å overføre Dalai Lamas politiske makt til en folkevalgt eksilregjeringssjef.
– Parlamentet har ganske mye makt. Vi må godkjenne lovforslag og arbeidet som eksilregjeringen gjør, sier Chungdak Koren til Journalen.
Kjemper for menneskerettigheter
Det eksiltibetanske parlamentet møtes to ganger i året for å diskutere budsjett og administrative oppgaver. Parlamentet representerer tibetanerne som bor i Tibet, som er blitt en minoritetsbefolkning. Koren mener de blir diskriminert som et annenrangs folk.
– Jeg er opptatt av menneskerettigheter. Folk lider, og mange har det vanskelig. Mye må gjøres bedre. Mange ungdommer i Tibet begynner å bli frustrerte. Det er derfor viktig å iverksette en ikkevoldskampanje, sier Koren.
– Tibet trenger en rask løsning. Om tjue år vet vi ikke hvordan situasjonen er i landet, fortsetter hun.
– Ny situasjon
Kinaforsker Lars Harald Bøckman ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo mener tiden vil vise hvor mye makt det nye eksilparlamentet kommer til å få.
– I og med at Dalai Lama har trukket seg tilbake, er det en helt ny situasjon. Det er første gang parlamentet får en demokratisk valgt leder, sier Bøckman.
Parlamentsvalg avholdes hvert femtende år. Den norske Tibet-komité opplyser på sine nettsider at det bor omlag 140 000 tibetanere i eksil, og 83 000 valgte å stemme i årets valg. Dalai Lama vil beholde posisjonen som Tibets åndelige leder.
Om Tibet:
- Autonomt område i folkerepublikken Kina
- Kina okkuperte Tibet i 1950
- Dalai Lama, daværende statsoverhode i Tibet, flyktet til India i 1959
- Tibet opplever stor kinesisk innvandring
- I 2008 ble over 140 mennesker drept i store opptøyer
Kilde: caplex.no/wikipedia.org