Kastet ut guttene

Ungdomskulturhuset X-ray har innført jentemandag. Ingen gutter slipper inn, for at jentene skal få lov til å danse.

Jentene fulgte nøye med da danseinstruktør Maria Karlsen underviste. Foto: Silje Vagnild

Farooq Farooqi er koordinator på ungdomskulturhuset X-ray, men må gå før jentene kommer i femtida hver mandag. Da tar arrangør Henriette Vold over.

Ingen dans med gutter

Hvorfor har dere innført en ren jentedag på X-ray?

– Vi erfarer at det er noen muslimske jenter som ikke får lov av foreldrene sine å komme hit, fordi det er gutter her. Vi er et multikulturelt ungdomshus, og vil være åpent for alle.

X-ray ligger i bydelen Grünerløkka i Oslo. Naghma Hayat er innom X-ray for å hilse på venner. Hun synes jentedagen er viktig:

– Hvis jeg hadde sagt at jeg skulle ut og danse når jeg var yngre, ville mamma med en gang spurt om det var gutter der. Hun hadde ikke villet at jeg skulle danse for gutter.

X-ray har fremmet dans og musikk siden begynnelsen av nitti-tallet. Ungdommer med forskjellig kulturell bagrunn har møttes her for å heve stemmen og drive med mangfoldige kunstneriske uttrykk, uten å bry seg om foreldre. Men Vold og Farooqi tror kanskje det er viktig å åpne dialog med foreldrene nå.

Trygt samhold

Vil man skille gutter og jenter på X-ray?

– Nei. Dette er en prosess, og nå er vi begynnelsen. Poenget er jo ikke å gjøre huset kjønnsdelt, men på sikt få med jentene i de forskjellige aktivitetene på huset. Først må vi få foreldrene til å se at det er trygt å være her, sier Farooqi.

X-ray skal invitere foreldrene til å komme og se huset, for at de skal vite at dette er et trygt sted å være for alle ungdommer, sier Farooqi videre. Målet er at de muslimske jentene også skal få være med.

Vold er en av pådriverne bak jentedagen. Hun passer på at alt går som det skal, og at det ikke slipper inn noen gutter.

– Det er første gang vi arrangerer dette, jeg er spent på hvem som kommer, og om det kommer noen i det hele tatt! Smiler hun.

Kan bli flere jenter

Hun kikker på klokka og ser inn i dansesalen. Der inne har det allerede begynt å samle seg noen jenter i tiårsaldren. De løper rundt, gjemmer seg i sceneteppene og fniser. Danseinstruktør Maria Karlsen roper. 

– Da starter vi!

En jente bakerst i lokalet spør om det er bollywood-dans.  

– Niks, hip hop.

Jenta nøler. Men resten står klare på rekke og rad foran de store speilene. Musikken velter ut av høyttalerne.

–  og en, to tre fir...

Og jentene danser. Tunge beats fyller salen og konsentrerte ansikter prøver å holde styr på armer og bein. Vold tror jentedagen kan bidra til å rekruttere flere jenter til huset.

– Gutter tar så mye plass

Vold påpeker at det kommer mange ungdommer på X-ray etter skolen for å danse, spille musikk eller bare henge på internett. Men de fleste er gutter. Hun vil gjøre jentene trygge på huset.

– Det gjelder dem også, ikke bare foreldrene deres, sier hun.

– Jeg er sliten! Prøver en av jentene seg.

– Er dere slitne? Så bra! Da tar vi det fra toppen! Smiler instruktør Maria tilbake.

Etterhvert blir det endelig pause og trøtte kropper faller mot gulvet. En av dem er Bettina Ross (15), som danser sammen med lillesøsteren sin.

– Jeg tror det er bra med en jentedag. Det er første gang jeg danser her, og det hadde vært flaut hvis de store gutta hadde sett på, sier hun.

Vold er enig i at en jentedag kan gjøre danseterskelen lavere.

–  Gutter tar så mye plass. Det er jo alltid litt skummelt å være ny på et sted. Da blir det ikke bedre av du blir møtt av store, tøffe breakegutter som har hengt her en evighet. Jentedagen kan lage en lettere inngang for jentene til X-ray.

 

Stikkord