Norsk pris til russiske forfattere
Årets Bjørnsonpris går til det russiske forfatterekteparet Grigorij Pomerants og Zinaida Mirkina.
Kl. 11.00 i dag ble vinnerne av årets Bjørnsonpris offentliggjort av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet under en pressekonferanse på Grand Hotel i Oslo. I år vil prisen bli delt mellom den russiske filosofen Grigorij Pomerants og dikteren Zinaida Mirkina.
– Vi har i flere år hatt Russland og de to vinnerne som kandidater, og i år var det endelig deres tur, sier Knut Ødegård, president i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.
Pomerants, født i 1918, regnes som en av Russlands betydeligste essayister og modigste intellektuelle. Mirkina, født i 1926, uttrykker seg først og fremst gjennom dikt, men skriver også fortellinger og sakprosa.
De to har vært gift siden 1961 og har i store deler av sitt arbeid jobbet sammen. De har i løpet av sitt lange forfatterskap kjempet for ytringsfrihet og menneskeverd i Russland.
VINNERNE: De to har i flere år arbeidet for menneskerett og ytringsfrihet. Foto: Pomeranz.ru
Engasjement og skrivekunst
– Det er veldig viktig at det blir skapt oppmerksomhet rundt slikt arbeid, sier journalist og forfatter, Peter Normann Waage, som var med på å dele ut prisen.
Hans kjennskap til russisk litteratur og de to forfatterne var en av hovedgrunnene til akademiets avgjørelse i år. Waage kan imidlertid fortelle at det ikke var vanskelig for styret å bli enige om tildelingen av prisen.
– Vi er opptatt av å finne kandidater som ikke får så mye oppmerksomhet rundt sitt arbeid i samfunnet og mediene, forteller Waage.
Prisen er på 100 000 kroner og har blitt utdelt av akademiet siden 2003. Prisen ble opprettet for å sette søkelyset på forfattere som klarer å forene samfunnsengasjement med god skrivekunst, noe akademiet mener de to vinnerne gjør i aller høyeste grad.
– De to vinnerne har i over 50 år vært viktige bakspillere for menneskerettighetene og ytringsfriheten i Russland, sier president Ødegård.
Russisk i Molde
Selve prisutdelingen vil foregå 20. november i Molde, og da vil prisvinnerne selv være til stede. Akademiet har imidlertid allerede vært i kontakt med vinnerne. De kunne fortelle at nyhetene ble mottatt med store glede.
– De må fortsatt betale for sine egne bokutgivelser, så dette er sårt tiltrengte midler, kan Ødegård fortelle.
ENGASJERT: President Knut Ødegård er opptatt av å sette søkelyset på ytringsfrihet og litterær kvalitet. Foto: Helena Egeland
Prisen blir utdelt i forbindelse med akademiets seminar ”Er ytringsfrihet mulig i Russland?”, som også arrangeres i Molde. Seminaret har russisk historie og ytringsfrihetens vilkår i landet som tema, og begge de to prisvinnerne vil holde foredrag.
– Ved hjelp av prisen og seminaret prøver vi å trenge dypere inn i denne vanskelige problematikken, sier Ødegard.
Temaet blir videre utbrodert i skriftet ”Ordet og makten i Russland” hvor Peter Normann Waage presenterer de to vinnerne og gir en utfyllende presentasjon av situasjonen i Russland i dag.
Det vil også være mulighet til å møte de to vinnerne på Litteraturhuset 22. november.