Reagerer mot Allers' forsider
– Kom igjen, Allers, dette er virkelig for dumt! sier gjengen bak Facebookgruppa "Er dette norsk nok?"
– Ukebladene har litt gammeldagse synspunkter må vi si.
Nosizwe Lise Baqwa, Kaja Sannerud Andersen og Nuno De Brito sitter på kafeen Fru Hagen på Grünerløkka i Oslo. Praten går lett dem i mellom - de har vært venner i mange år.
– Hvorfor var det egentlig ingen andre som reagerte før oss? spør Nosizwe.
De tre diskuterer Allers og andre norske ukebladers mangel på mørkhudede forsidemodeller, som kulturnytt i NRK satte søkelyset på 4. januar.
Kulturnytt har nemlig gått igjennom alle utgavene av Allers, Norsk ukeblad og Hjemmet fra juli til november i fjor. De fant ikke en eneste mørkhudet forsidemodell.
Nosizwe fikk høre om saken da hun ble invitert til en Facebook-gruppe av vennene Kaja og Nuno. De har laget gruppen "Er dette norsk nok?" , som har fått over 3000 medlemmer på under en uke.
Her blir folk oppfordret til å sende inn bilder av seg selv i situasjoner de mener er typisk norske. Nå har det blitt lastet opp nesten to hundre bilder av mennesker kledd i bunad på 17. mai-fering, eller av vandrende folk på skitur i den norske fjellheimen.
– Jeg fant plutselig NRK-saken, og så tenkte jeg at dette her er jo fra 4. januar, hvorfor har jeg ikke hørt om dette ennå? Det kom jo fram noen ganske radikale uttalelser i innslaget, forklarer Kaja.
Hun tok kontakt med Nuno, som også reagerte på det han hørte.
– At det går an at dette skjer i 2010. Vi skjønte ikke at det ikke var noen andre som snakket om dette.
Nuno ser bort på Kaja. Hun forteller at de to er kjent for å like og røske opp i ting.
Hør mer om hvordan Facebookgruppa ble til her.
Små forandringer oppleves som store
De tre har reagert på uttalelser fra redaktørene for de norske ukebladene Hjemmet, Norsk Ukeblad og Allers.
– Det ville blitt ramaskrik dersom vi hadde en mørkhudet modell på forsiden. Vi ville fått veldig mange telefoner, sier sjefredaktøre for Allers, Elisabeth Lund-Andersen til Kulturnytt den 4. januar.
Oddvar de Leon er leder for organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) og sier til nrk.no og avisa Utrop at praksisen til de norske ukebladene kan oppleves som veldig ekskluderende og rasistiske.
I dag ser hun seg egentlig ferdig med denne debatten. Lund-Andersen sitter i et åpent kontorlandskap i husene til Aller Media, vis á vis kjøpesenteret Oslo City i Oslo sentrum. På veggen henger et tjuetalls Allers-forsider, alle med modeller som er hvite i huden.
– Jeg skvatt selv, jeg, når jeg hørte innslaget på NRK. Jeg synes ikke at jeg skal bli brukt for å illustrere noen som helst form for diskriminering eller rasisme.
Sunne og friske damer på forsiden
Elisabeth forklarer at forsidemodellen de bruker skal appellere til bladets målgruppe; dette er viktig for å få solgt bladet. Nå arbeides det med å retusjere en blond, smilende dame.
– Kvinnen som leser Allers er over 45 år, og har gjerne voksne barn. Hun bor også utenfor storbyene, og liker skog og mark, hytta si og er opptatt av tradisjoner.
Damen som matcher dette, skal se slik ut:
– Forsidedama vår skal se naturlig ut, ha energi, ha blikkontakt, ikke være for pen, og heller ikke for stygg. Det er egentlig ganske få som kommer på forsiden vår, ler hun.
Lund-Andersen er klar på at Allers er en merkevare som ikke skal tukles for mye med.
– Allers har aldri sagt at vi ikke vil bruke mørke modeller, men at vi sannsynligvis ikke kommer til å gjøre det med det første. Jeg synes det er farlig å leke med merkevarer; hvis vi ikke selger blader, så mister folk jobben sin. Dette har ingenting med rasisme eller diskriminering å gjøre.
Men blir det så annerledes selv om modellen har en annen hudfarge enn den dere pleier å ha på forsiden?
– Det kan faktisk fort bli radikalt annerledes, selv med en liten forandring. Dette handler nok om både modellens hudfarge, kjønn og ikke minst alder.
Hvem er den norske familiekvinnen?
Gjengen som sitter på Fru Hagen er ikke overbevist av Lund-Andersens argumenter.
– Hun sammenlikner det å ha en svart kvinne på forsiden med å ha en anorektisk 14-åring eller en mann på forsiden av bladet, og det er jo bare helt teit. Jeg blir flau. Nosizwe akker seg.
Kaja og Nuno forteller at de med Facebook-gruppen fikk bekreftet at mange andre tenkte som dem. Flere har engasjert seg i saken. Likevel har de har mottatt en del reaksjoner fra medlemmer. Mange synes det var rart at de måtte rettferdiggjøre seg som norske ved å sende inn bilder av seg selv i typisk norske situasjoner.
– Og det var jo ikke det som var meningen i det hele tatt, så det fikk vi endret på. Det kan ikke være slik at nordmenn som er mørke i huden må være ekstra norske for å bli godtatt, forklarer Kaja.
– Vi vil jo få frem at nettopp alle er like norske uavhengig av hudfarge, sier gjengen.
– Ja, hvorfor kan egentlig Allers få en definisjonsrett på hvem den norske familiekvinnen er? spør Nosizwe.
– Hun er ikke den samme som for 100 år siden i alle fall, sier Nuno.
– Ja, jeg vet. Til og med Barne TV har jo skjønt at folk med forskjellige hudfarger kan være en del av det norske, tradisjonelle familiebildet, sier Nosizwe.
Folk har misforstått debatten
Elisabeth Lund-Andersen i Allers synes det er rart at det vekker så stor oppsikt at Allers har en fast mal for hvordan forsidemodellen skal se ut.
– Facebook-gruppa er litt pussig. Jeg synes det er forbausende at så mange oppegående ungdommer sluker det NRK sier. Jeg mener jo ikke at mørke folk ikke er velkomne i Allers. Hvis noen som ikke er hvite har en interessant historie og fortelle, så vær så god, jeg trykker det gjerne. Reportasjene våre kan handle om hvem som helst!
Hun tror ikke folk har forstått hva hun mener debatten dreier seg om. Illustrasjonsbilder og reportasjestoff er to ulike ting, og det er i reportasjestoffet at holdninger og meninger videreformidles, i følge henne.
– Jeg synes folk bør bruke huet og ikke løpe av seg med føleleser; det blir ikke fred av det. Folk som bare hører på innslaget i Kulturnytt uten å tenke selv, blir fort veldig provoserte.
Vil farge debatten
Nosizwe, Kaja og Nuno mener de har brukt hodet. Men de er fortsatt provoserte over at Allers ikke vil bruke en mørkhudet forsidemodell.
– Budskapet til Allers er veldig negativt, og det er rart at det går an å holde fast på dette så prinsipielt som de gjør, synes Nosizwe.
– De sier jo nesten at alle nordmenn er lyse i huden og har lyst hår. Har du ikke det, kan du ikke se på deg selv som norsk. Nuno rister på hodet.
Selv om gjengen er frustrert, er de klare på at de ikke har ønsket å beskylde ukebladenes redaktører for å være rasistiske.
– Vi ønsker å ta del i en debatt om dette uten og representere et hissig ytterpunkt. Vi er ikke enige i de holdningene Elisabeth Lund-Andersen har, men vi ønsker å diskutere dette uten og være så innmari sinte.
– Ja, vi vil farge debatten med alle de vakre fargene som er en del av Norges virkelighet, skyter Nosizwe inn.
– Ååå, det var vakkert sagt, du, ler Kaja mot venninnen sin.
– Ja, ikke sant? Men jeg blir faktisk lei meg av at disse holdningene finnes. Jeg syns det blir litt for dumt, altså, fortsetter Nosizwe.
– Hva må vi gjøre for å komme på forsiden av Allers, liksom? Jeg kan godt stå på hodet og spise brunost og synge ja vi elsker med ski på beina, jeg, spøker hun.