Fødselsdramatikk, hårstyling og DNA-testing

Unge mødre forteller alt på bloggene sine.

Ruth er 15 år og alenemor. Hun blogger om hairextensions, fødselsdramatikk, DNA-testing og sin egen barnevernshistorie.

– Noen sier at jeg må være forsiktig med hva jeg skriver og at det kan være vanskelig å få seg jobb når man har en sånn blogg. Men jeg står inne for alt jeg skriver, sier Ruth.

Utleverer barna

I dag gir Ida Jackson (23) ut boka "Sosiale medier - hvordan ta over verden uten å gå ut av huset". Hun har blitt kåret til årets beste blogger to ganger med bloggen Revolusjonært roteloft, og boka er ment å være en guide til sunt nettvett.

– Mange mødre utleverer barna sine på nett. Enkelte ting bryter med personvernet. Jeg tror vi snart vil få en debatt om hva som er greit og ikke, sier Jackson til db.no.

Hun mener at de eneste man har rett til å utlevere på nett er seg selv og hunden sin.

Ida Jackson oppfordrer til sunt nettvett. Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Familiekonflikter

I august 2009 startet Ruth bloggen "Ruth - 15 år og alenemamma" etter at venner hadde tipset henne om at hun burde få seg en blogg.

– I begynnelsen skjønte jeg ikke så mye av det. Men jeg forstår at folk synes det er interessant. Hvis jeg ikke hadde hatt barn selv og hørt om en som ble gravid som 13-åring, hadde jeg jo lest det.

Ruth er svært ærlig i sin blogg og forteller åpent om familiekonflikter og hvor sinte foreldrene ble da hun som 13-åring ble gravid.

– Mamma leser bloggen min hver dag. Jeg tror hun syns det som står der er greit, selv om hun kanskje ikke liker alt om familiekranglingen, sier Ruth.

– Men jeg er veldig nøye på å ikke legge ut bilder av folk i familien uten å spørre først.

Ruth har lagt ut mange bilder av sønnen. Hun mener hun er forsiktig nok.

– Noen legger jo ut tusenvis av bilder av barna sine. Det trenger man ikke. Jeg har lagt over navnet mitt på alle bildene i tilfelle noen kopierer dem. Da ser man at det er mine bilder.

– Du utleverer både deg og de rundt deg på bloggen din. Hvor går grensa?

– Grensa går ved omtale av barnefaren. Det er litt kompliserte greier, og jeg kan ikke skrive så mye om det. Da risikerer jeg å bli anmeldt, sier Ruth.

Babyer har ikke privatliv  

Anette Marie Antonsen (24) blogger også om mammatilværelsen. Hun kaller bloggen sin for en offentlige dagbok. Der deler hun tanker og bilder fra fødsel, trening og mammahverdagen.

 – Jeg mener at en baby ikke har noe privatliv slik et eldre barn har. Alt som blir blogget om er ting mor gjør med og for barnet sitt. En babys hverdag blir styrt av mamma og pappa.

Anette Marie Antonsen (24) blogger om det meste. Foto: Privat

Mammablogging gir fellesskapsfølelse

– Å være mamma er et ensomt yrke. I vår tid finnes det ikke like mange sosiale aktiviteter for mor og barn som det gjorde før. Da synes mange det er fint å blogge, sier Jill M. Walker Rettberg.

Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og forsker på blogging.

– Alle tenker ikke over at det de skriver faktisk kan leses av alle. En god tommelfingerregel er at hvis du ville sagt det du skriver til 20 fremmede på bussen, kan du gjerne publisere det.

Rettberg mener det viktigste er å følge norsk lov når man blogger. Dersom du har barn, er du som forelder ansvarlig for barnet, og du har rett til å bestemme hva du vil publisere.

– Men en ting er å følge norsk lov. Man kan jo diskutere hva som er etisk riktig.

Deler erfaringer

Men at mødre skriver om barnesykdommer, graviditetsplager og egen fødsel trenger ikke være negativt, mener Rettberg.

– Er det så ille at mødre deler erfaringer? Men man må bør være obs på hva man gjør. Jeg anbefaler å være forsiktig med å legge ut fullt navn, adresse og alder. Spesielt når man blogger om barn.

Dagbok

Ruth sier hun ikke tenker så veldig mye over framtida.

–  Om noen år vil jeg kanskje tenke annerledes på ting. Men jeg mener det er viktig å være ærlig. Bloggen er jo dagboka mi!

Stikkord