Liturgi og kirkemusikk i endring
Flere av landets orgelkrakker står tomme og kirken ansetter ikke fulltidsorganister grunnet usikre økonomiske tider. Det påvirker kirkemusikken.
Kantor ved Uranienborg og førsteamanuensis ved Musikkhøyskolen i Oslo Inger Lise Ulsrud brenner for orgel. Orgelet i Uranienborg ble i fjor pusset opp og er nå et av de beste orglene i landet.
- Orgelet er et orkester styrt av en person, intrumentet er helt unikt. Det finnes ikke et annet instrument som er mer egnet til å føre liturgi og salmesang, sier Ulsrud.
Men nye impulser og omveltninger utfordrer orgelet som instrument, og kirken som en musikkarena. Ulsrud merker endringene.
- Nye generasjoner i kirkene vil gjene trekke inn populære former for religiøs musikk, som for eksempel Ten-Sing. Dette utforder den klassiske formen til orgelet. Som organist prøver jeg å ta del i dette og modernisere meg. Snart kommer den nye salmeboken som jeg nesten vil katogorisere som en sangbok. Dette viser at orgelet som instrument også moderniseres.
Arbeidsinnvandring
Men det er mangel på organister her til lands, og det er flere deltidsstillinger enn fulltid. Av Oslos 56 kirkeorgler er rundt ni av disse bemannet av utenlandske organister. De fleste kommer fra land i Øst-Europa.
- Jeg synes det er utelukkende postitivt. Til tross for at de har en del utfordringer med den norske liturgien, er de dyktige og har en berikende kultur med seg. Men det er ikke tvil om at det er et rekruteringsproblem blant organister her til lands, sier Ulsrud.
Som lærer i orgel ved musikkhøgskolene merker Ulsrud endringer i søkerantallet ved kirkemusikkutdanningen. I år ble bare seks av totalt ti plasser fylt opp. Men det er også studenter som fyller opp de tomme orgelkrakkene.
- Studenter stepper inn og vikarierer rundt om i kirkene. Dette drar jo begge parter nytte av.
Vil popularisere orgelet
Men fremtiden ligger i den yngre garde, mener Ulsrud. At orgelet blir populært blant de yngre er et mål.
- Å skape begeistring blant de unge for orgelet er viktig. Mange ser kanskje på det som et symbol for noe gammelt, men vi organister må popularisere det. Orgel er jo kult!
Nå som juletiden nærmer seg og kirkene blir ekstra fulle, vil du spille mer moderne julemusikk?
- Vel, kirkegjengerne er egentlig ganske konservative. De vil ha det som er nusselig og vakkert. Så det blir nok en del av de gamle slagerne som"Glade Jul". Da får jeg heller vente litt med det moderne og dramatiske, sier Ulsrud.