Nå kan du få bachelor i dirigering ved Musikkhøgskolen

Foreløpig er dette den eneste musikkinstitusjonen i Norge med et slikt tilbud.

Bachelorutdanningen i dirigering ved Norges musikkhøgskole starter opp høsten 2011. Etter fireårig bachelorgrad kan man fortsette med en toårig masterutdanning. Til nå har NMH kun hatt tilbud om ensembleledelse I og II, begge ettårige, og masterutdanningen.

Maestro-suksess

Nyheten kommer samme høst som NRK-programmet Maestro – der kjendiser dirigerer Kringkastingsorkesteret – har funnet sin vei inn i mange norske stuer.

Per Sigmund Thorp er førsteamanuensis ved Musikkhøgskolen, og fagrådsleder for dirigering. Han mener at Maestro har bidratt positivt til å fronte dirigering og klassisk musikk.

- Folk har fått høre vakker musikk i beste sendetid, og vi har fått vist at dirigering ikke bare er å stå og vifte med armene, sier Thorp.

Etterlengtet

Sånn sett er det et godt tidspunkt å informere om den nye utdanningen på. Thorp forteller at den første sendingen av Maestro kapret oppmerksomheten til 26 prosent av TV-titterne. Men ideen om bachelorprogrammet er ikke ny.

- Det har vært på agendaen i 6-7 år, forteller han.

God nyhet

Kent Gøran Bakken (18) er en av dem som ønsker å ta en bachelorgrad i dirigering. I år studerer han musikkvitenskap på Universitetet i Oslo.

- Jeg liker å jobbe sammen med andre, og få til noe i fellesskap. Jeg tenker at en enkelt musiker ofte er interessert i å lykkes helt alene, mens dirigenter er mer opptatte av at andre lykkes.

Bakken jobber som dirigent i skolekorps, og gikk musikklinja på videregående. Der fikk han undervisning i dirigering. Han har dessuten gått på dirigeringskurs i regi av Norges Musikkorps Forbund. Og grunnen til at nettopp dette området innen musikerverdenen fenger ham, er klar:

- Som dirigent har man ikke bare ett instrument å spille, men man har som regel et helt korps, kor eller orkester å spille. Det er som et slags stort piano med forskjellige lyder for hver tangent. Og så er det veldig gøy å se hvordan folk utvikler seg over tid både som instrumentalister og mennesker.

Høye krav

For å komme inn på dirigeringsstudiet må man gjennom en opptaksprøve bestående av tre runder. Første nåløye man skal gjennom, er å spille for en instrumentjury og å dirigere for en dirigeringsjury. De høye kravene skremmer ikke Bakken i altfor stor grad. Han mener det er riktig av Musikkhøgskolen å stille de kravene de gjør, men at kunnskaper og tekniske ferdigheter ikke er alt.

- Det er samme hvor gode kunnskaper man har, hvis man ikke kan bruke dem på riktig måte. Jeg mener at det viktigste innenfor dirigeringsfeltet er at man er en god pedagog, en god motivator og en inspirasjonskilde.

Få som tas opp

I første omgang er det bare seks kandidater som tas opp til studiet, tre innefor kordirigering og tre innenfor korps-/orkesterdirigering. Planen er at antallet studenter som tas opp skal økes etter hvert.

- Vi trenger mange godt skolerte dirigenter i Norge, på ulike nivåer, alt fra amatørkorps til store orkestre, forteller Thorp.

Stikkord