Spiller på kropp, steinbrett og stokk fra naboens hage

To lærere fra musikkhøgskolen har laget nye instrumenter.

Ved å helle vann i skålen mens han spiller kan Innervik forandre lyden. Foto: Cecilie S.Gjendem

Kjell Tore Innervik heller vann i en glassbolle mens han gnir den med en glasstav. Lyden fyller Levinsalen på musikkhøgskolen, og publikum spisser ørene.

– Dette er en improvisasjon, forteller Innervik mens han slår på en trestokk.

Musikken som sprer seg i rommet er et resultat av et prosjekt som begynte i 2004, hvor det opprinnelige målet var å utvikle en kvarttonemarimba.

En marimba er et slagverksinstrument som kan ligne litt på en xylofon av tre. Marimbaen har vanligvis like mange toner som et piano, men kvarttonemarimbaen har dobbelt så mange toner.

Her spiller Innervik på kvarttonemarimbaen, og andre instrumenter.

Nysgjerrig på mer

Etter at Innervik hadde utviklet kvarttonemarimbaen ble han mer nysgjerrig på hva han kunne lage instrumenter av.

Derfor begynte han, i samarbeid med kollega Mats Claesson, å utforske hva slags materialer som kunne brukes til å lage instrumenter.

– Det begynte med et steinbrett, sier Innervik og viser oss en stein som er filt flat. Til steinen hører en rekke steinstaver med forskjellig tykkelse. Han løfter den tynneste av dem og slår på steinplaten som lager en merkelig fyldig klang.

Publikum snur seg mot hverandre og nikker anerkjennende. Nå og da hviskes det lave kommentarer.

– Utrolig egentlig, hvisker en dame kledd i grønt.

–  De utroligste ting kan lage musikk. Glassinstrumentene fikk vi hjelp med å lage av en glassblåser, sier Innervik og gnir to glassboller mot hverandre.

For at lyden fra instrumentene skal nå ut i rommet er de koplet til høyttalere og forstrekere som både kan stå på bordene eller holdes i hånden. På denne måten kan de forvrenge og forsterke lydene elektronisk.

Unik musikk

–  Musikken vi lager i dette prosjektet er unik, sier Mats Claesson. Han har stått for tilpasningen av musikken til et CD-format.

–  Ingen har gjort dette før oss. I tillegg til at vi har nye instrumenter, har vi også eksperimentert med improvisasjon og omgjøring av stykkene, forteller Claesson.

Stykkene som nå finnes på CD/DVD-en ble opprinnelig skrevet til kvarttonemarimbaen, men Innervik og Claesson fant ut at de kunne brukes på andre måter også.

–  Det er utrolig gøy å jobbe sånn som dette, komponistene fikk ikke alltid vite hva vi holdt på med, forteller Claesson og humrer.

– Dette ga oss et utrolig stort kreativt spillerom, ikke som disse klassiske "nissene" som mener at et stykke alltid skal spilles nøyktig som det ble skrevet, forteller han videre.

I salen begynner komponist Ivar Frounberg å le høyt, mens han gjentar ordene "klassiske nisser" for seg selv.

Hør utdrag av musikken her.

"Dette er en prosess, ikke et resultat"

Komponist Peter Tornquist er en av dem som har skrevet musikken som er brukt i prosjektet. Han synes det er spennende hvordan musikken hans forandrer seg for hver gang den blir spilt.

–  Vi har spilt stykkene mine mange ganger, og hver gang er det en liten endring som gjør dem mer spennende, sier han.

–  Musikken som er skrevet for marimbaen kan også spilles på så mye annet. For eksempel på en trestokk som ble funnet i hagen til naboen, avslutter Tornquist.

Etter at musikken stilner og lyset kommer på, bukker Innervik og de andre dypt til publikums øredøvende applaus. Nå skal champangnen åpnes, og det skal skåles for et vellykket prosjekt.

 

 

 

 

 

Stikkord