3,14 ganger hurra for Pi
Har du avbildet Pi på kaken i dag? I dag feirer vi nemlig matematikkens største "popstjerne".
14. mars er den internasjonale Pi-dagen. Den matematiske konstanten har preget vår tid helt siden babylonerne regnet med den for over 4.000 år siden.
I dagens mattebøker er tallet forkortet ned til 3.14, men faktisk etterfølges tallet med 2,7 billioner desimaler.
Kjendisstatus
At tallet har fått sin egen dag, mener professor i matematikk Arne B. Sletsjøe ligger i dets kjendisstatus i matte-galleriet:
– Det er nesten som en popstjerne. Man kan jo bli kjendis av å være nyhetsoppleser på tv, og jeg tror Pi har blitt en kjendis fordi det er forholdet mellom omkretsen og diameteren i en sirkel, sier Sletsjøe.
Ingen feiring på UiO
Ifølge ham selv kan dette skyldes at det er ett av de første irrasjonelle tallene man lærer i skolen, og det er enkelt tall å huske. På Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) har det derimot ikke vært ballonger og bløtkake til ære for 3,14 i dag:
– Men det er absolutt et veldig vitkig tall. For oss i dag er veldig lett å regne ut arealet av en sirkel, men det er fordi vi har en formel. Det har for andre vært en større jobb de siste 2.500 årene, mener professoren.
Ifølge Wikipedia har Pi vært omstridt helt siden 2000 f.kr. Det mest dramatiske i 3,14-historien var kanskje da kongressen i delstaten Indiana vedtok å avrunde Pi til 4. Det skulle vise seg å bli helt umulig, fordi samtlige klokker etter denne regnemetoden ville forkorte døgnet med ett kvarter.
Her kan du høre hva slags forhold andre har til 3,14 og Pi-dagen