NRK bruker 100.000 kr på konfettiregn

Og om Stella kommer til MGP-finalen, blir beløpet doblet.

I den norske finalen av Melodi Grand Prix ble  Stella Mwangis opptreden avsluttet med at gullkonfetti kom dalende ned på scenen. Dette er i utgangspunktet ikke tillatt i den internasjonale finalen, da det krever for mye ressurser å rydde opp igjen etterpå, siden det bare er 45 sekunder mellom hvert lands bidrag.

Journalen kjenner til at NRK legger 100.000 kroner på bordet for at Stella Mwangi likevel skal få konfettiregn under sin semifinaleopptreden i Düsselfdorf tirsdag 10.mai. Skulle hun gå videre til finalen den påfølgende lørdagen, blir konfettiprisen totalt 200.000 kr.

Beløpet skal dekke den ekstra kapasiteten som arrangøren må stille med for å gjøre oppryddingen så effektiv som mulig. Ekstra personell skal settes inn, for at konfettien skal kunne fjernes innenfor den tilmålte tiden.

- Vi går for gull i Düsseldorf. Det er i aller høyeste grad verdt pengene, uttalte Per Sundnes lørdag formiddag, på et Grand Prix-arrangement i regi av den norske Melodi Grand Prix-klubben.

 

 

Sverige satser på glassbur

Norge er ikke alene om å satse stort mot en potensiell Grand Prix-triumf. Den svenske Grand Prix-delegasjonen legger samme sum på bordet, for at deres artist Eric Saade skal få et gedigent glassbur knust under sin opptreden. Det spektakulære nummeret har blitt omdiskutert hos söta bror, og du kan se en prøvesprengning av glasset her. Glassburet vil bli fraktet inn på scenen av en truck utenfor TV-bildet. Sveriges delegasjonsleder og MGP-guru Christer Björkman innrømmer at det er dyrt.

- Det er et veldig dyrt nummer, men vi holder oss likevel innenfor budsjettet.

 

Finansproblemer i øst

De skandinaviske landenes satsing og budsjetter kan ses på som en stor kontrast til øvrige europeiske lands finansielle problemer i ly av finanskrisen. Blant annet har Montenegro trukket seg fra årets konkurranse, nettopp fordi TV-selskapets finanser ikke ga rom for deltagelse.

Per Sundnes mener likevel Norge må kunne tillate seg å satse litt ekstra for å oppnå Eurovision-suksess:

- Vi blir gang på gang kåret til verdens rikeste land. Hvorfor skulle ikke vi satse, og hvorfor skulle ikke vi ha råd til å arrangere Eurovision-finalen også neste år?

 

Pengene rår

Leder i den norske Melodi Grand Prix-klubben Morten Thomassen mener det ikke er overraskende at det oppstår et økonomisk gap mellom de ulike landene i deres forsøk på Grand Prix-seier.

- Nå er verden engang slik at pengene rår, og da er det vel ikke så rart at det gjelder i MGP også. Problemet er at dette skremmer vekk alle de landene som har dårlig råd og stramt budsjett.

 

”Papir-statister”

De 200.000 kronene som er satt av til Grand Prix-konfetti, er finansiert av lisensbetalernes penger. Konfettien blir dessuten kun brukt de siste 20 sekundene av låten, prisen blir altså 5000 kroner for hvert konfettisekund. Morten Thomassen er betenkt over den høye regningen NRK påtar seg.

- Sånn konfetti ser jo OK ut, men når man må betale 100.000 for noe sånn, er det helt vanvittig. Stella er et fyrverkeri i seg selv og burde ikke trenge slike "papir-statister".

Han tror heller ikke at det nødvendigvis vil gi ekstra poeng å ha konfetti på slutten av nummeret.

- Man må nesten spørre seg selv, har man noen gang stemt på en låt fordi effektene på scenen var så spektakulære? Dette er høyst tvilsomt. Vi har sett mange ganger at det å ikke ha noen effekter på scenen, kan være vel så effektivt.

 

Bør NRK bruke 100.000 kroner på konfettiregn i MGP-finalen? Si din mening på Journalens Facebook-side.

 

Glitter og glamour

Stella Mwangi selv gleder seg uansett til sin opptreden.

- Det skal bli en så stor opplevelse. Showet vårt er gjennomtenkt, og jeg skal ha på meg gullkjole, det skal være glitter, glamour og stor stas. Vi skal få Europa til å danse!

Det er for øvrig kke første gang at et ”gullregn” er tema i Eurovision Song Contest. Fjorårets sveitsiske artist deltok med låten, ”Il pleut de l’or” (= ”det regner gull”), og endte sist av samtlige deltakerland. Så får man se om Stellas gullregn kan gi større hell, og bringe Eurovision-arrangementet til Norge – for andre gang på tre år.

 

Stikkord