Drømmen om Barbie
Barbiedukken er blitt et kulturelt ikon i vår tid. I tre generasjoner har Barbiedukken vært mange unge jenters favorittleke.
– Den vil jeg styre, svarer Tomine Sofie Meling, seks år og skolejente.
Hun tar tak i en liten dukke med brunt, langt hår og store øyne. Dukken ser ut som et barnehagebarn.
– Jeg vil styre denne, sier Cornelia Helgor, fem og et halvt år gammel.
Hun tar tak i en Barbiedukke med det karakteristiske lyse håret, de store blå øynene og den nye, moderne Barbie-kroppen som er atletisk, med mindre pupper enn før, og navle.
– Denne vil jeg styre, fortsetter Tomine og tar tak i en Barbiedukke med en lang fiskehale i rosa, lilla, mørkerosa og lyselilla. Den er dekket med glitter og kan bøyes ved hoftene.
– Jeg ville styre den, Tomine.
– Nå, styrer jeg den, sier Tomine og holder dukken fremfor seg.
– Greit. Skal vi starte leken? Tomine, skal vi begynne? Spør Cornelia.
De har begge samlet en mengde med ulike Barbiedukker rundt seg. Cornelia ser seg rundt.
– Siden du er havfruen, så kan jeg ha bilen, fortsetter hun.
– Nei, jeg vil ha bilen, så får du den der havfrua, sier Tomine og kaster Barbien over til Cornelia.
– Takk, men jeg vet ikke akkurat hvor bilen er.. Barbiebilen..
– Den er sikkert under der, sier Tomine og peker under den svarte jernsengen med rosa sengetøy.
– Der! Jeg ser den. Jeg kan krype under.
Hun åler seg frem mellom leker i rosa, lilla og hvitt. Bak en hvit ”Hello Kitty”-bamse skimtes en knall rosa Barbie-bil med plass til to dukker og en ekstra passasjer, eventuelt en golfbag i rosa hardplast på fem centimeter.
Barbie Millicent Roberts
Barbie er en av vår tids mest populære leker. Wikipedia skriver at over en billion Barbie-dukker er solgt i over 150 land i verden og at Mattel, som selger dukken, hevder at en Barbiedukke blir solgt hvert tredje sekund.
Den første Barbie-dukken ble lansert på en leketøysmesse i New York i 1959. Hennes hele navn er Barbie Millicent Roberts og hun kunne kjøpes for tre dollar. Ideen til dukken fikk Ruth Handler, kona til en av grunnleggerne av Mattel i USA, da hun så datteren sin gi papirdukkene voksne roller. Navnet har Barbie fått etter datteren Barbara.
Barbie har alltid vært motebevisst. Hun var inspirert av stjerner som Marilyn Monroe, Rita Hayworth og Elisabeth Tayor. Bare i løpet av det første året solgte Barbie i 300.000 eksemplarer.
Den første Barbiedukken hadde langt, gyllent hår og krøllete pannelugg. Hun hadde en stripete badedrakt, tung sminke, øyne som så ned og en meget smal midje. Ben og armer var rette og i hard plast. Hun var en tenåringsmodell som fulgte de aller nyeste trendene.
Allerede de første årene forandret Barbie seg mye. Hun fikk den korte, krøllete frisyren som var så populær på begynnelsen av 60-tallet og håret kom i flere fargenyanser.
En helt spesiell gave
I Norge satt en liten jente på syv år og ønsket seg en Barbiedukke. Venninnen i oppgangen i Traverudveien på Sinsen hadde fått en med langt, lyst hår av faren sin, og hvem ville vel leke med en tissedukke når venninnen hadde en som kunne gå mannequin? Lisbeth Falling var syv år i 1963. Faren hennes hadde bilverksted og tjente gode penger. Lisbeth, syv år, begynte å mase.
Dette er samle-Barbien Lisbeth fikk som 55-åring. – Den er helt lik den jeg hadde som syv-åring, forteller hun. Foto: Camilla Wiik
– Og den dukken så ut som en slank, voksen dame med langt, langt, fint, lyst hår og med lebestift og sminke og øredobber og høye heler og jeg var helt «er det mulig, liksom?», så stilig dukke! Jeg var helt fascinert av den dukken.
Den voksne Lisbeth Falling stryker over en rød dukkeeske med en Barbiedukke inni og tallene ”1963” i svart på utsiden.
Den sommeren i 1963 reiste Lisbeth, mamma og lillebror ut på hytta. Pappa var igjen i byen og måtte jobbe på verkstedet. Lisbeths far jobbet mye og den voksne Lisbeth er sikker på at han nok hadde ganske dårlig samvittighet for det. En fredag da han kommer hjem til familien har han med seg pakker. En til lillebror, en rød lekebil, og en avlang, firkantet pakke til lille Lisbeth.
– Jeg skjønte at dette må være noe helt spesielt. Og, ja, jeg får helt gåsehud når jeg snakker om det.
Lisbeth gnir seg på armen hvor hårene faktisk står rett opp. Øynene hennes lyser ved minnet om pakken.
– Og der åpenbarer Barbiedukken seg. Og den er så fin. Det glitrer i en badedrakt som er i gull og grønne striper. Og jeg ser på den og så får jeg samtidig sjokk. Lisbeth stopper opp, hun har humor i øynene.
– Fordi den dukken har kort hår. Stemmen til Lisbeth er som lille-Lisbeth. Alvorlig, tydelig og sterkt preget av situasjonen. Dukken har kort hår. Det er helt feil.
Det fine håret til venninnens Barbiedukke er ikke på Lisbeths.
Her er Lisbeth og lillebroren hennes. Han har akkurat fått den røde lekebilen faren hadde med den fredagen. Dessverre finnes det ikke noe bilde av den gamle Barbiedukken. Foto: Privat
Bare én dukke
– Det lange, flotte, myke håret som man kunne gre og frisere.. Og så får jeg en med kort hår! Kort, mørkt hår! Akkurat sånn som mamma. Pappa synes sikkert det var kjempefin sveis, ler hun.
– Jeg kan huske den kampen inne i meg om hvor glad jeg var for at faren min hadde klart å fått kjøpt akkurat den dukken jeg ønsket meg, men så lei meg jeg var for at det var feil hår.
I mange år lekte Lisbeth med den Barbiedukken og det ble bare den ene. Hun og venninnen lagde klær og fikk mødrene til å hekle hele drakter. Lisbeth forteller at moren hennes, som var veldig glad i å pynte seg, også synes denne dukken var spesielt fin og likte å lage klær til henne.
– Jeg ble interessert i mote, og det var moro å få en dukke som kunne kles opp på den måten.
– Vi var med mødrene våre på manneqiunoppvisning og vi lekte mannequin med dukkene, forteller Lisbeth.
Som mor, så dukke
Som et barn av 80-tallet må jeg spørre:
– Men hva er mannequin?
– Moren min gikk på mannequinkurs. Og da var vi med. Det var et kurs i å føre seg som en kvinne. De gikk bortover gulvet og latet som de hadde bøker på hodet. Det handlet om holdning og stil og måte å kle seg på. Det er gammeldags det!
Mannequin er fransk for liten mann og er en beskrivelse av dukkene som viser frem klærne i butikkvinduene. På 50- og 60-tallet ble også ordet brukt om motemodeller som viste frem klær på catwalken. Så 60-tallets Barbie var helt klart en liten mannequin.
Gjennom årene har Barbie ofte vært forut for sin tid. Da russiske Valentina Tereshkova ble den første kvinnelige astronauten fulgte Barbie raskt etter. I 1975 ble hun OL-medaljevinner i turn, utfor og kunstløp – et år før Dorothy Hamills historiske gullmedalje i kunstløp i Innsbruck i 1976. Malibu Barbie ble et ikon for smilende, brune Carlifornia-jenter. Med denne dukken endret Barbie utseende og fikk et åpent smil og et blått blikk som så rett frem, takket være feminismen som ikke ønsket en underkuet Barbie.
På 80- og 90-tallet ble håret bare større og større i takt med skulderputene. Håret ble lengre og flottere. Totally Hair Barbie kom på 90-tallet og ble den mest solgte Barbiedukken til dags dato med sitt 26 centimeters lange hår.
Den første Afro-Amerikanske Barbiedukken kom i 1968 og het Critsy. Siden har hun kommet i mange ulike etnesiteter og hudfarger.
Cornelia kjører Barbie og jentene hennes til svømmingen. Der øver de på akkurat det Cornelia selv har lært. Foto: Camilla Wiik
– Du bor ikke i vår familie
På jenterommet til Cornelia har Barbie akkurat tatt plass inne i bilen. Tomine snakker med en tynnere, lettere stemme enn vanlig.
– «Det er så dumt at jeg må sitte bakerst og sånn».
– «Jeg vet det», sier Cornelia med lekestemmen sin.
– Jeg er lillesøster og jeg vil sitte der, Tomine peker på passasjersetet i bilen.
– Men de begynte ikke å kjøre før alle hadde satt seg på, fortsetter Cornelia med sin egen stemme.
– Og så sa hun: «hvorfor må liksom jeg sitte bakpå?», Cornelia styrer Barbiedukken og Tomine holder opp sin, mens hun sier:
– Og hun sa: «Hvorfor må jeg alltid sitte bakpå? Du bor ikke i min familie».
– «Jeg vet ikke, du bor ikke i min familie», svarer Cornelia.
– «Å.. jeg får spørre mamma da».
– «Faktisk kan du sitte på fanget mitt hvis jeg er med», sier Cornelia.
Et samleobjekt
Lisbeth Falling mistet sin opprinnelige Barbie fra 1963, men da hun hadde bursdag sist fikk hun en original Barbiedukke fra 1963 som datteren hadde kjøpt til henne i New York.
– Den dukken var en av de fineste gavene jeg fikk som barn, og da jeg fikk denne kom alle minnene tilbake, forteller hun.
Esken hun holder i er nesten helt ny, og dukken er nesten helt lik den Lisbeth selv hadde.
Lisbeth Falling fikk sin første Barbie som syvåring i 1963. På 55-årsdagen fikk hun en erstatning for originaldukken som hadde blitt borte av datteren sin. Foto: Camilla Wiik