Adventskalenderen er en ung juletradisjon

I Norge har tradisjonen eksistert i mindre enn 100 år.

1. desember åpner nordmenn luke én i adventskalenderen, eller ser første episode av julekalenderen på TV.

-  Adventskalenderen var en kommersiell idé, og sannsynligvis ble bilder fra bibelhistorien brukt, sier folkeminnegransker Ann Helene Bolstad Skjelbred.

En masete gutt

- Som så mange andre juletradisjoner, kommer også adventskalenderen opprinnelig fra Tyskland, sier Bolstad Skjelbred.

På slutten av 1800-tallet var det en liten gutt i Tyskland som gledet seg svært til julaften. Moren ble så lei alt maset til den utålmodige guttungen, at hun bestemte seg for å bake 24 kaker som gutten skulle få, en for hver dag.

Guttens navn var Gerhard Lang. Senere ble han forretningsmann i et trykkeri, og den gode opplevelsen som Lang hadde hatt i barndommen ble til en forretningsidé. Tidlig på 1900-tallet kom kalenderen i en primitiv utgave, som i 1920 ble til den mer kjente adventskalenderen. Den bestod av luker som skulle åpnes hver dag. Bak hver luke var det et bilde.

- Dette var starten til dagens adventskalendere, sier folkeminnegranskeren.

Advent blir til jul

Vi vet ikke nøyaktig når adventskalenderen kom til Norge, men vi vet at Sverige og Danmark innførte tradisjonene før oss. I 1932 kom svenskene med de første kalenderene, og i 1957 lagde de en adventskalender for radio.

På TV kom NRK med "Barnas førjulskalender" i 1970. Det var den første TV-serien med episoder fra 1. til 24. desember. Mens den julekalenderen som har blitt vist oftest på norsk fjernsyn er "Jul i skomakergata". I år har NRK spilt inn en ny julekalender, "Julekongen", med Herborg Kråkevik i en sentral rolle. Serien får premiere på NRK til neste år.

 

 

 

Stikkord