Nå får kongen tett tak

En 3000 kvadratmeter stor presenning er satt opp over Slottet. Årsaken er at taket skal byttes, grunnet lekkasjer og råteskader.

TUNGT: Over 167 tonn tunge stålkonstruksjoner er montert i det 3000 kvadratmeter store tak-over-tak-stillaset på slottstaket. (Foto: Statsbygg)

De siste månedene har det reist seg et stort telt, nærmere bestemt et tak-over-tak-stillas, over hele hovedfløyen av Slottet. Dette har vakt mye oppmerksomhet og nysgjerrighet.

- Det oppfattes av enkelte som installasjonskunst. Mange turister tror det skal være slik og berømmer Slottets moderne utseende. I en avis ble det endatil spekulert på om den nye konstruksjonen var bygget for å gjøre det lettere for Kongen å komme opp og ned til Slottsbalkongen. Det er nesten som vi forventer protester når stillaset skal rives ned igjen om et års tid, sa kong Harald i sin tale under Stortingsmiddagen 27.oktober.

Kaldt i 100 år

Årsaken til det spektakulære stillaset er en totalrenovering av taket på Det konglige slott. Arbeidet startet 2. mai i år, og forventes å stå ferdig i slutten av 2012.

- Taket er lekk, og fuktighet har gitt råteskader både i bordtaket og bærende konstruksjoner. Årsaken til dette er at de store loftene på Slottet stod kalde og luftige i mer enn hundre år, men de siste 20 årene har bruken av loftene endret seg og de har blitt delvis oppvarmet, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Weiby i Statsbygg til Journalen.

Han forklarer videre at varmen fører til at snøen på taket smelter, og smeltevannet trenger inn i takkonstruksjonen. Innenfra danner varm luft fra loftet kondens mot kobberkledningen som var skadet.

Sparer mye strøm

Oppdragsgiver for prosjektet er Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, og utføres av Statsbygg i nært samarbeid med Det kongelige hoff og Riksantikvaren.

- Takprosjektet har en kostnadsramme på 116,7 millioner kroner. Dette kommer også til å få en stor gevist i form av lavere strømregning. Det årlige energiforbruket vil nemlig bli redusert med cirka 300.000 kWh i året, noe som tilsvarer strømforbruket til 15 eneboliger i løpet av ett år, sier Weiby.

167 tonn og 3000 kvadratmeter

Arbeidet med tak-over-tak-stillaset begynte i mai, og sto ikke ferdig før i oktober.

- Slottet er en ærverdig bygning, og med en slik løsning fremstår den verdig også i byggeperioden. Det er fint for alle dem fra inn- og utland som tar turen til slottsplassen. Det er også viktig med tanke på sikkerhet og på lysforholdene for dem som har sin arbeidsplass på slottet, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Stillaset sine stålkonstruksjoner veier over 167 tonn, og holder oppe den 3.000 kvadratmeter store presenningen.

Les mer om det gigantiske tak-over-tak-stillaset her.

Bøtter har samlet regnvann

Kongefamilien ser også frem til å få nytt og tett tak, noe kongen spøkte om i sin tale under Stortingsmiddagen.

- Vi gleder oss stort over å få på plass et nytt tak, som vil beskytte både bygning og gjenstander, spare strøm og forhindre istapper. Jeg hadde tenkt å føye til litt om planene for de bøttene som ikke lenger behøves til oppsamling av regnvann. "Nei, det blir feil. Det må være en grense for alt", mente Dronningen, sa kong Harald.

Dette skal gjøres

Arbeidet som skal utføres på slottets tak er:

  • Fjerne gamle kobberplater
  • Utbedre råteskader
  • Etterisolere taket
  • Legge ny kobbertekking
  • Legge papp
  • Reparere rekkverket rundt taket
  • Utbedre tekniske anlegg på taket

Stikkord