Polarheltene jukset med bilder

Våre polarhelter visste hvordan de skulle bruke mediene for å finansiere prosjektene sine. Ofte med godt planlagte bilder.

Et av de mest gjenproduserte bildene i norgeshistorien er bare juks. Foto: André Berntsen

Dette vises i utstillingen «Norske polarheltbilder 1888-1928», som er Nasjonalbibliotekets bidrag til Nansen-Amundsen-året. Utstillingen vises fram til 28. januar neste år. Samtidig lanseres boken med samme navn, skrevet av Harald Østgaard Lund og Siv Frøydis Berg.

Utstillingen og boka skal vise norsk polarhistorie og hvordan utviklingen av fotografiet ble avgjørende for etableringen av den norske polarhelten.

Heltebildene

Da Roald Amundsen vant kappløpet mot Sydpolen, brukte avisene et bilde av Amundsen med skinnpels i isødet. Det var få som kunne tenke seg at bildet ble tatt i strandkanten ved Amundsens villa, og ikke i Antarktis.

– Bildejuksingen var nødvendig for at de skulle få blest om det de hadde gjort, og ikke minst for at de skulle få sponsormidler til neste ekspedisjon, sier Harald Østgaard Lund.

Bildene ble mer og mer retusjerte, til det så ut som de var på Sydpolen, men egentlig ble mange av bildene som ble brukt i avisene og til promotering tatt i et studio i Polen. Og de bildene de hadde tatt på turen ble gjerne tegnet inn i boken i stedet for selve bildet.

Skapt for kamera

I «Norske polarheltbilder 1888-1928» blir alle bildene og materialet presentert samlet for første gang, sammen med hittil upublisert materiale som viser hvordan de brukte bildene for å presentere seg selv.

– Vi vil vise hvordan utviklingen av fotografiet var avgjørende for hvilket bilde man fikk av den norske polarhelten og viktigheten av dette i norsk polarhistorie, sier Østgaard Lund.

 

Stikkord