Hip hop-Oslo kom sammen på 24 timer
I helgen ble mixtapen "24 timer" sluppet. Veteraner og nykommere i hip hop-Oslo bidro til det unike prosjektet. Overskuddet av dokumentaren om prosessen, går til Røde Kors Ungdom.
På Ungdomsfabrikken i Oslo sitter Daniel Youseph Rahali, bedre kjent under artistnavnet Danny, i en mørk sofa. Rapperen har ikke fått mye søvn de siste dagene, men kvikner til når han får spørsmål om sitt nyeste prosjekt, "24 timer".
— Det har vært helt fantastisk. Jeg tror alle som bidro tente på ideen fordi vi hadde et originalt konsept, sier han mens han strekker seg over beholderen med gratis kondomer, og legger de massive hodetelefonene på bordet.
Bra respons
Mixtapen "24 timer" er produsert på like lang tid, og inneholder 13 freestyles på diverse beats fra 90-tallet. Initiativtaker Danny har fått med seg tungvektere som Jaa9 &OnklP, Gatas Parlament, El Axel, Pumba og Stella Mwangi i tillegg til et dryss av håpefulle nykommere. Konseptet er unikt i raphistorien, og har allerede nådd over 10 000 avlyttinger siden den ble sluppet på søndag.
Den anerkjente regissøren Jack Fruits har filmet prosessen, og overskuddet av den planlagte dokumentarfilmen skal gå til Røde Kors Ungdom.
De eldste ikke alltid best
Danny forteller at det var viktig å få til en balanse mellom de mer etablerte artistene og de yngre håpefulle.
— Kidsa fikk jo litt ekstra press på seg med så mange etablerte artister tilstede. Det var også viktig å vise "the youngsters" hva hip-hop kulturen virkelig handler om, sier han og refererer til 2Pac og Notorious B.I.G- beatsene som ble brukt.
— Hvordan klarte de unge seg?
— For å si det sånn: De eldste er ikke alltid best, forteller han med et stort glis.
For ungdom, av ungdom
Veggene på Ungdomsfabrikken er fylt av bilder med blide ungdommer, og forteller om engasjementet for den yngre generasjonen. Det falt den Holmlia-baserte rapperen naturlig å ta kontakt med Røde Kors Ungdom for å lufte ideen om et samarbeid. Sekretariatsleder Camilla Ringdal Dukefos lovpriser prosjektet:
— Det vektlegger at ungdom tar initiativ og beslutninger. Prosjektet er sosialt inkluderende, og både vi og Ungdomsfabrikken tjener på dette, sier hun.
Også Danny hadde sine motiver for at overskuddet av den planlagte dokumentarfilmen skal gå til ungdomssorganisasjonen.
— Arbeidet rundt mixtapen, blir min måte å gi noe tilbake til samfunnet på. Jeg har stor respekt for Røde Kors Ungdom og det arbeidet de gjør.
— Holmlia har betydd alt
På 24 timer rappes det om utfordringer, problemer og gleder ved det å vokse opp øst i Oslo. På en strofe sier Nico Sereba fra Envy "Jeg skjønner hvorfor gutta jobber svart / For å slå Ola og Jens må du jobbe j***** hardt".
I kontrast med den fargerike grafittien bak ham, får Holmliarapperens ansikt et mørkt drag når han får spørsmål om hvilken rolle hans hjemsted har hatt for hans musikalske uttrykk.
— Det har betydd alt. Folk på Holmlia får mye ut av lite, og fellesnevneren er at mange søker til hip hop.
Han lener seg over bordet og innrømmer:
— Jeg hadde nok vært et helt annet sted hvis jeg ikke hadde funnet musikken. Hadde jeg fulgt veien som mange andre kompiser, så hadde jeg enten vært i fengsel eller død, sier han med blikket senket.
Har lagt grunnlaget
Grunnlaget for at prosjektet videreføres, er blitt lagt gjennom arbeidet med "24 timer". Danny forteller at det ikke nødvendigvis trenger å gå i hip hop til neste år:
— Neste år så lager vi kanskje en reggae-plate. Det viktigste er at ungdommen får en arena å utfolde seg på. Vi har laget en plattform som vi kan bygge på i årene som kommer.