Ny boklov gir like konkurransevilkår

Fredag la kulturminister Hadia Tajik frem den nye bokloven. Blir det borgerlig regjering til høsten, kan loven stå i fare.

Tajik var i godt da hun la frem den nye bokloven. Foto: Jonas Haraldson Hiorthøy/Journalen.

Ifølge kulturministeren er vi nå et skritt nærmere å være en ledende kulturnasjon. Den nye bokloven gjør at alle forlag, store som små, får like  konkurransevilkår.

Den nye bokloven hviler på fire pilarer: Den omfatter en avanseregulering med et rabattak på 50 %, den sikrer like konkurransevilkår, den inkluderer e-bøker og fagbøker og, ikke minst, den er obligatorisk for leverandører av bøker.

Tajik presisterte at denne loven fokuserer på at det er leseren som er viktigst.

– De forskjellige vilkårene i loven vil gjøre at leserne, altså deg og meg, vil kunne kjøpe bøker på best mulig måte, sier kulturministeren.

Kan trekkes tilbake

Høyre og FrP er to av den nye boklovens største motstandere. Om det blir borgerlig regjering til høsten er det derfor stor sjanse for at loven blir trukket tilbake. Kulturministeren går hardt ut mot Høyre og FrPs håndtering at saken.

– Høyre og FrP har vært veldig vage om sitt syn på loven. De er imot en lov de har ikke har lest, og virker derfor useriøse, sier Tajik.

De borgerlige partienes største bekymring er at loven vil være et hinder for e-bøker og digital fornying. Dette slår kulturministeren ned på.

– Det at loven også omfatter e-bøker, viser at den kreative prosessen og ideene til forfatteren har like mye verdi uansett format, sier hun.

En historisk dag for bokbransjen

Tajik var svært fornøyd med å få igjennom loven, og ble møtt med solid applaus fra bokbransjen.

- Det var mange som trodde vi ikke skulle få det til, men det har vi nå gjort. Dette er en historisk dag, som løfter litteraturen ut av en unntakstilstand og inn i det lovfestede, sier kulturministeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stikkord