Mannens dag er i gang

Kvinners likestillingskamp har vært markert siden 1909. 19. november var det 14. året på rad mannens dag markeres. Den Norske merkedagen ble feiret på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Litteraturhuset/pressearkiv

19. november ble den internasjonale mannsdagen markert over store deler av verden. Større fokus rundt menns psykiske helse og utfordringer i den moderne likestillingskampen er bakgrunnen for markeringen.

Foredrag på Litteraturhuset

Merkedagen oppstod i 1999 i Trinidad og Tobago, og har de siste årene spredt seg globalt. Kl. 14 00 startet markeringen på Litteraturhuset i Oslo, det var gratis og åpent for alle.

En av ildsjelene bak markeringen i Norge er sosionomen Daniel Paul Getz som har vært aktiv i likestillingsspørsmålet siden han var student.

DanielGetzjpg 

 

- Når høyskoler mener det er kjempeviktig med kvinnelige ingeniører, men ikke bryr seg om å ha mannlige sykepleiere, er det noe som ikke stemmer. Det handler om variasjon. Menn og kvinner bringer med seg noe forskjellig inn på en arbeidsplass, sier Daniel Paul Getz til Dagsavisen.

Fokus på bidrag

mannsdagens offisielle nettsted skriver Getz om målsettingen og fokuset rundt den internasjonale mannsdagen.

Det er blant annet å fremme positive mannlige rollemodeller, synliggjøre diskriminering mot menn i offentlig sektor, og feire menns bidrag til samfunnet, familien og ekteskapet.

Fjorårets arrangement i forbindelse med Mannens Dag er et samarbeid mellom Reform - ressurssenter for menn, og det feministiske tidsskriftet Fett.

Stikkord