Sært, men severdig

Oslo Internasjonale Filmfestival håper på bred oppslutning blant kinopublikum.

Filmen Hus er en populær arena for filmfestivaler, her fra festivalen Film Fra Sør. Foto: Filmfrasør

Fra 20. til 24 november kan du få med deg den 23. utgaven av Oslo Internasjonale Filmfestival(OIFF). Med et nøye utvalgt filmprogram og lang fartstid, ligger festivalen an til å bli et høydepunkt for filmentusiaster. På Filmens Hus legger OIFF opp til sterke filmopplevelser, og vil prøve å gi publikum både humor, spenning og filmkunst med et program sydd sammen av filmer som vil appellere til de fleste.

Ikke som alle andre festivaler

Tommy Lørdahl, som startet det hele i 1991, har sansen for god film og mener selv at festivalen er viktig. Fra en beskjeden start på Rockefeller i 1991 med 12 visninger vokser Oslo Filmfestival seg stadig større og større.

Likevel har han tidligere uttalt at han ikke vil at festivalen skal være et svar på den årlige filmfestivalen i Haugesund, som fokuserer mest på de trygge filmene som skal opp på kino. Lørdahl vil ha et program med unike presentasjoner uten begrensninger.

Fjorårets festival viste blant annet den kreative animasjonen Persistence of Vision(2012), men også Oscarvinneren Amour(2012) og kritikerroste Spring Breakers(2012). Dermed har han lagt lista høyt for hva man kan forvente å finne i årets program.

35 mm og amerikansk indiefilm

Alt fra skandinavisk til chilensk film står på programmet, og stjerneskudd som Xavier Dolan og Mikkel Nørgaard skal trekke publikum til kinosalene. Festivalprogrammet inneholder også en håndfull amerikanske indiefilmer, og filmen Computer Chess(2013) handler om noe så enkelt som, ja, datasjakk.

Selv om teknologien har kommet langt siden de første filmene i 1895, er det fortsatt noen av dagens ypperste filmskapere som tyr til 35mm. To av høydepunktene på årets festival er filmet i dette formatet, og byr på en litt annerledes filmopplevelse.

Mange med en gjennomsnittlig filminteresse vil kanskje tenke at festivalprogrammet er for smalt for deres smak, men med den amerikanske thrilleren The Prisoners(2013), med kjente navn som Hugh Jackman og Jake Gyllenhaal,håper festivalen å kunne tilby noe for alle.

Norske filmskapere

Oslo Internasjonal Film Festival har fokus på en rekke norske filmskapere. Avslutningsprogrammet består av både kortere og lengre norskregisserte filmer. De utvalgte filmene er med å vise hvor langt norsk filmproduksjon har kommet de siste årene, mye av dette er takket være de gode støtteordningene som tilbys til filmskapere i Norge.

Med kunstprosjektet The Forester(2013) tar regissør Claus Breda-Gulbrandsen utgangspunkt i  komponist og produsent Susanna og samtidsensemblet neoNs tre-delte suite. Videre i programmet kan du få oppleve Lene Bergs,  Ung Løs Gris(2013) og Kopfkino(2012), samt Knut Åsdams nyeste film Egress(2013) som viser at det ikke lenge er middelaldrende menn i 50-årene som står for norsk filmproduksjon.

Stikkord