Sinnakunstnere i aksjon

Norske Billedkunstnere oppfordrer alle å dekke til kunst i det offentlige og private rom.

Styreleder i Norsk Billedkunst, Hilde Tørdal, sier aksjonen skal opplyse folket og skape dialog mellom kunstnere og politikere

- Dette er en markering for å vise kunstnernes ansikt og møte politikerne. Det er ingen voldelig aksjon, sier hun.

 

Varsko om stipendkutt

Sist uke ble det varslet stipendkutt i det nye kulturbudsjettet. Venstre og KrF reddet kunstnerne fra fjerningen av den nye stipendordningen. Styreleder i Norsk Billedkunst, Hilde Tørdal, sier kunstnerne er ekstremt takknemlige for Venstre og KrFs innsats.

- Å bevare den nye stipendordningen er viktig for oss. Mange kunstnere er fast ansatt i institusjoner. Billedkunstnere er ikke det. Stipendordningen er livsviktig for landets kunstnere. Den sikrer kvalitet og frihet, sier Tørdal.

 

Vil åpne for dialog

Selv om regjeringen ikke vil gjennomføre stipendkutt er det flere grunner til at Norske Billedkunstnere fortsatt arrangerer Kunstneraksjonen.

- Vi vil opplyse folk og politikere om kunstnernes arbeidsforhold. Mange områder vil ikke tåle kutt fordi de allerede eksisterer på trang økonomi. Regjeringen har sagt de vil bygge kulturen nedenfra, men gjør det motsatte, sier Tørdal.

Til aksjonen vil det bli holdt appeller av kunstnerne og politikere. Målet er å åpne for dialog mellom regjeringen og kunstnerne.

- Vi ønsker en konstruktiv dialog med politikerne. Vi har løsningene, avslutter hun.

 

Hele landet dekker kunst

Kunstneraksjonens hjemmeside oppfordret folk til å ikke lese bøker, høre på musikk eller bruke andre former for kunst under aksjonen. Sorte søppelsekker skulle dekke bokhyller, billedkunst og skulpturer rundt om i landet. Privatpersoner, kunstinstitusjoner- og foreninger dokumenterte aksjonen i sosiale medier med hashtag #kunstneraksjonen.

 

Stikkord