Uro i norsk filmbransje

Norsk filmbransje har gjennomgått en betydelig transformasjon de siste årene, som har resultert i både nasjonal og internasjonal suksess. Nå er fremtiden for norsk filmbransje usikker.

Førsteamanuensis Audun Engelstad tror norsk filmbransje vil klare seg. Foto: Audun Engelstad

Norske filmskapere kan vise til gode tall fra de siste årene. Besøkstall for norske filmer på kino har vært svært gode, og i tillegg har norske filmer blitt distribuert til mange andre land.

Usikker fremtid

Nå ser det likevel ut til at norske filmskapere må belage seg på noen harde år. Høyre og FrP mener bevilgningen til norsk film har økt nok de siste årene, og kutter støtten kraftig i sitt budsjettforslag for 2014. Dette vekker uro i filmbransjen.

– Det blir vesentlig færre filmer og et svekket tilbud til publikum. Filmbransjen her i landet har hevdet seg godt de siste årene, og hevder seg på et godt europeisk nivå. Nå kan vi bli satt vesentlig tilbake, uttaler Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen til NRK.

Førsteamanuensis i Film- og Fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer, Audun Engelstad, forteller til Journalen at han ikke tror det vil bli voldsomt merkbare endringer.

– Årets kutt behøver ikke være dramatisk, men det er klart, noen vil merke det. Jeg tror nok at Norsk Filminstitutt vil gjøre dette så skånsomt som mulig, men mindre midler til produksjon og utvikling kan det bli, forklarer Engelstad.

Han er spent på hvordan disse endringene vil påvirke bransjen, men tror ikke at de nødvendigvis vil bety at norsk filmproduksjon vil falle tilbake.

– Spørsmålet er hva som skjer fremover. Det er det i dag ingen som vet, selv ikke kulturministeren har gjort seg opp noen mening. Det er varslet endringer, men i hvilken retning er foreløpig helt uklart. Staten kommer helt sikkert til fremdeles å spille en aktiv rolle, og å ha støtteordninger som er rimelig generøse i europeisk målestokk, konkluderer Engelstad.

Oppnådd resultater

I disse dager gjør filmen Jul I Flåklypa(2013) stor suksess på norske kinoer, der totalt 354.872 personer allerede har sett den. På bare ti dager har den blitt årets mest besøkte norske film.

– Det er helt fantastisk og over all forventning, sier produsent Synnøve Hørsdal til NRK.

Også fjorårets julesuksess har gjort det svært bra, og nå har Reisen til Julestjernen(2012)  blitt solgt til hele 116 land. I tillegg blir norske filmer stadig oftere belønnet med priser på internasjonale festivaler. Norsk film gjør det med andre ord godt for tiden. En av hovedårsakene til at norsk film endelig gjør det bra er de statlige støtteordningene og filmpolitiske målsettingene som for alvor ble prioritert i 2001.

Etter filmreformen i 2001 har norsk film oppnådd svært gode besøkstall på hjemmemarkedet, og de siste årene har vi også gjort internasjonal suksess.  Det er ingen tvil om at den offensive filmpolitikken har ført til gode resultater.

 

 

 

Stikkord