Eidsvollsmannen Jacob Aall hedret i ny biografi

– Han var sin tids historiker, språkmann, industrimann, og økonom, sier 1814-kjenner Stein Ørnhøi.

En fullsatt sal fikk høre musikk fra Jacob Aalls tid og spennende innlegg under miniseminaret. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Det var trangt om plassene på Litteraturhuset da Næs Jernverk og Aschehoug forlag tirsdag inviterte til nasjonal lansering av Arild Stubhaugs biografi: Jacob Aall i sin tid. Inn fra vinterkulda utenfor kom dresskledde menn og kvinner i tykke kåper, og lyden av høyhælte sko fulgte helt opp til salen i andre etasje. Kalde hender ble tatt imot med varme håndtrykk og velkomsthilsninger, og etterpå ventet storstilt boklansering etterfulgt av miniseminaret "Jacob Aall, 1814 og oss."

Biografien tok åtte år å skrive

Boklanseringen startet med fløytespill som tok oss tilbake til 1814. Boka er et bidrag til det store grunnlovsjubileet i 2014, og er skrevet i tett samarbeid med Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand, som Jacob Aall i sin tid var eier av. Aust-Agder fylkeskommune har stått for hovedfinansieringen av prosjektet, og biografien er fylkets viktigste bidrag til markeringen av grunnlovsjubileet. Ettersom Aall representerte Nedenes i Aust-Agder da han møtte på Eidsvoll i 1814, fortalte fylkesordfører Bjørulv Sverdrup Lund at dette var et naturlig valg.

Arbeidet med bokprosjektet startet allerede i 2006, og det var en tydelig stolt forfatter som nå presenterte boka åtte år etter.

– Jeg føler en stor glede og tilfredshet over å endelig kunne dele dette med leseren, fortalte Arild Stubhaug med blanke øyne til Journalen i pausen.

Før miniseminaret startet, ble det trillet inn traller med ferske rundstykker og wienerbrød. Lukten av nytraktet kaffe fylte rommet, og i pausen brukte flere anledningen til å bla i den nylanserte boka.

Ta del i stemningen, og se utdrag fra lanseringen på videoen under:

Samfunnsbygger på flere områder

Jacob Aall var en av de fremste samfunnsbyggerne i første del av 1800-tallet, blant annet som medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.  Her ble han valgt til konstitusjonskomiteen som fikk i oppdrag å utarbeide nye grunnloven.

Tilstede på lanseringen var også Stein Ørnhøi, politiker og 1814-kjenner. Han var opptatt av å fremheve alle de ulike aspektene av Aalls liv, ikke bare den politiske rollen han hadde på Eidsvoll. Aall satte nemlig spor etter seg på mange samfunnsområder, blant annet som eier av Næs Jernverk, en av de fremste industribedriftene i hele landet. I tillegg skrev han historieverket "Erindringer" som et bidrag til Norges historie fra 1800 til 1815. Som Ørnhøi sa det under miniseminaret:

– Politikeren har fått overskygge det Jacob Aall egentlig var. Han var sin tids historiker, språkmann, industrimann og økonom.

IMG_1618.jpgFolk satt rolig og lyttet oppmerksomt til fortellingene og opplesningen oppe på podiet.

– Det er definitivt ingen VG-stil over denne boka, men deler av boka egner seg uten tvil som tabloidstoff, fastslo Ørnhøi til latter fra salen.

 

 

En flott måte å feire grunnloven

Alle var enige om at Norge har mye å feire i 2014, og flere publikummere syntes boklanseringen var en flott måte å markere jubileet på. Grunnlovsjubileet vil bli markert med en rekke arrangementer senere i år, og boklanseringen var blant de første på plakaten. Og én ting ville Stein Ørnhøi fremheve:

– Det som skjedde i 1814, og det vi klarte å få til i årene etter - det er ikke bare enestående i Norge, det er nemlig enestående i hele Europa! ropte han til jubel fra salen.

Miniseminaret ble avrundet som det startet - med fløytespill av musiker Sigrid Egtvedt. Hun fortalte at Jacob Aall var en svært musikkinteressert mann, og valgte derfor å spille en av hans yndlingsmelodier, et stykke skrevet i 1810. Og da tonene fylte rommet var det kun sirenene utenfor som minnet oss på hvilket årstall vi var i.

Hør avslutningsmelodien her:

 

 

Stikkord