Derfor må du bare danse
Du trenger ikke lengre skjemmes over ukontrollert dansing. Dansk forskningsgruppe har svaret på hvorfor du lar deg rive med.
Er det noe man med stor sikkerhet kan si opptar de fleste av oss, så er det musikk. Noen toner gir deg roen til å slappe av etter en slitsom uke, mens vakre ord og seige refrenger kan hjelpe deg gjennom en vond kjærlighetssorg.
Også har du disse rytmene, som med en slags usynlig kraft drar deg ut av komfortsonen, og inn på dansegulvet. Et nytt dansk studie forklarer hvorfor:
– Vi foretrekker en beat som lever opp til forventningene våre, men samtidig ikke blir altfor forutsigbart. Det gjelder for eksempel funk, hiphop og techno, mens frijazz kan bli for komplekst til at man kan finne rytmen, sier Maria Witek til Forskning.no.
Witek er postdoktor ved Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab og forskningsgruppen Music In The Brain ved Aarhus Universitet, og har forsket på hva det er som gir deg lyst til å danse.
Kroppen tar over
Studien viser at beaten bør være tydelig og stabil, men bør inneholde synkopering. Det vil si at noen av elementene en gang i blant rykker ut av de forventede rammene, og etterlater et hull der du forventer et trommeslag.
Det er da kroppen tar over, og fyller hullet med et taktfast rykk.
– En av teoriene er at vi får lyst til å fylle ut de hullene som synkoperingen skaper. Og det gir lyst til å bevege oss spontant, sier Witek.
Eksempler på musikk med slik rytme er Pharrell Williams' hit Happy og James Browns Sex Machine, skriver forskning.no.
Du trenger altså ikke skjemmes neste gang kroppen din spretter ukontrollert rundt til musikk du ikke trodde du likte – du kan skylde på vitenskapen.
Klikk her for å sjekke om du blir revet med.