En uke med internasjonale toner

Festivalen vil utgjøre den 21. i årrekken

Dengue Dengue Dengue fra Peru er et av bandene som skal fascinere publikum med en psykedelisk tropestorm. Foto: Hilda Melissa Holguin

Oslo World Music Festival går av stabelen 28. oktober. Festivalen arrangeres i år, på lik linje med de tidligere år, på senhøsten. En årstid der overgangen fra sommer til vinter blir ekstra markant. Plasseringen av festivalen kan derfor regnes som et friskt mintpust i en triviell, litt mørkere hverdag.

Artister fra alle verdenshjørner

Artistene er håndplukket fra alle verdenshjørner, og vil presentere et lydbilde av dimensjoner. Festivalen vil inneholde eksperimentelle toner fra utradisjonelle instrumenter. Ja, den sørsibirske kvartetten Huun-Huur-Tu vil nemlig bidra med tradisjonell, tuvansk strupesang. Ellers vil også pulserende elektronika, ørkenblues og egyptisk samtidsmusikk være en del av musikkspekteret. 

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen forklarer at hovedmålsettingen til festivalen er å presentere kvalitetsmusikk, med en samfunnsmessig brodd.

- Vi ønsker en arena der folk møtes, både for å utveksle meninger, musikk og i det hele tatt: meninger gjennom musikken.

Stølen mener at det å hente artister fra andre kontinenter vil bidra til å skape et fellesskap og redusere fordommer. Musikk er forståelig for alle, og vil dermed være en måte å bringe mennesker fra ulike kulturer sammen.

Soulqueen med solodebut

Monica Ifejilika er en norsk soulartist med nigeriansk opphav. Hun tilhører artistkollektivet Queendom, men debuterer som soloartist på årets musikkfestival.

– For min del er det å spille på Oslo World Music Festival en spesiell mulighet til å spille for det jeg opplever som et spesielt åpent og fordomsfritt publikum.

 Ifejilika har lenge vært en tilhenger av festivalen, og mener at hun vil få mulighet til å spille for mange mennesker som allerede har en relasjon til musikken hennes, samtidig som hun vil nå ut til flere mennesker - og forhåpentligvis trigge fram en nysgjerrighet hos dem.

Ifejilika forklarer at det ikke finnes noen scene i Norge, som er forbeholdt soulartister. Hun er derfor nødt til å oppsøke steder på egenhånd, og OWMF er en ypperlig arena. Publikummerne har etter hennes oppfatning et ønske om å lytte til ny musikk, samtidig som de stiller med åpent sinn. På spørsmålet om hun gleder seg, foreligger det ingen tvil.

– Jeg gleder meg som et barn, også gruer jeg meg, også gleder jeg meg kjempemye også får jeg angst og så blir jeg superglad igjen.

Festival-inception fra Midt-Østen

Festivalen presenterer en festival, i den allerede eksisterende festivalen, nemlig Beirut and Beyond. Beirut and Beyond jobber for å skaffe nødhjelp til palestinske samfunn, og flere av artistene innad gruppen opptrer 30. oktober på Blå. Dette trekker Stølen frem som et av festivalens klimakser.

- Det er blir en uke fylt av høydepunkter, avslutter festivalsjefen.

Sjekk ut programmet HER.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stikkord