For et hundeliv

På Grünerløkka i Oslo finner man sjarmerende Lio sittende utenfor kaféen med samme navn.

Lio som titter inn i kafeen. Foto: Vilde Charlotte Jacobsen

Den bittelille hunden følger kundene med blikket når jeg går inn døra, som for å passe på at alle følger seg velkommen. Da kundene er vel inne, legger han seg ned igjen.

- Vi har ingen barn, men Lio er jo blitt litt som babyen vår. Og så er det jo koselig å ha noe å minnes ham når han blir borte, sier Shan,  deleier av Lio’s Café. Hun og samboeren John åpnet den lille kafeen sammen for omtrent fem måneder siden.

- Det er helt selveid. Vi lager og ordner alt av mat og drikke selv, smiler hun.

Lio er sjef

- Selv om det er vi som eier, pleier vi å tulle med at det er Lio som er sjefen. John og jeg er bare ansatte, ler hun. Og når sjefen vil hjem, må de ansatte følge med.

- John og Lio drar som regel hjem etter lunsjtiden er over. Vi er her jo ofte i tolv timer om dagen, og da blir det kjedelig for Lio å sitte hjemme alene. Særlig nå som det er fint vær.

Ettersom kafeen bare har vært åpen siden mars 2014, blir dette den første vinteren. Shan forteller at de gjerne skulle hatt Lio innendørs når det blir kaldt, men at de er nøye på å følge reglene Mattilsynet har satt om å holde dyr. Frem til da finner du ham sittende ved inngangsdøra. Med mindre han har stukket av, da.

- Det har hendt at han har blitt borte. Da har vi som oftest funnet ham på gressletta her borte, forteller Shan og peker mot Dælenengas fotballbane, som ligger på andre siden av gata.

Populært med "dyrekafeer"

Lio's Café er ikke den eneste kafeen med en hårete maskot. Såkalte kattekafeer finnes over hele verden, blant annet Lady Dinah's Cat Emporium i London. Her kan kunder som ikke har dyr selv komme og bestille en varm drikke, samtidig som de nyter selskapet til flere katter.
Ifølge Dailymail var dette en trend som begynte i Japan for ti år siden, og det ser ikke ut til at den blåser over med det første. Det samme kan man si om Lio's Café, selv om det først og fremst er en kafé som står på egne bein.

 

Stikkord