Et plantebasert kosthold blir mer og mer populært

Det er beregnet at over 2 prosent av Norges befolkning er vegetarianere eller veganere. Interessen for livsstilen er stadig økende.

Leder i Norsk vegansamfunn, Marte Munkeli

Leder i Norsk vegansamfunn Marte Munkeli har merket det økende engasjementet rundt den veganske livsstilen og sier det er en tydelig interesse blant nordmenn.

– Vi har hatt en stor økning medlemmer i Norsk Vegansamfunn. Foreningen har i dag over 500 medlemmer, sier Munkeli.

– Vi ser også en stor tilstrømning til våre sosiale medier som Facebook og Twitter.

 

Verdens vegandag

Norsk vegansamfunn (NVS) ble stiftet i 2009 og er en forening for veganere og veganinteresserte i Norge. På lørdag 1. november feirer de 5-årsdag, tilfeldigvis på samme dato som verdens vegandag.

– De tidligere årene har vi markert verdens vegandag med en stand, men i år har vi leid lokaler og inviterer til fest. Alle som kommer kan ta med seg litt mat, så arrangerer vi lek og moro for små og store, forteller Munkeli. De forventer over hundre deltagere på arrangementet. Marte understreker at man trenger absolutt ikke være veganer og at alle er velkomne.

 

Utfordringer

TereseErnæringsrådgiver i melk.no Terese Glemminge Arnesen. FOTO: melk.no– Som veganer er det viktig å sette sammen et kosthold der man får i seg tilstrekkelig vitaminer og mineraler, sier ernæringsrådgiver i melk.no Terese Glemminge Arnesen.

– Utfordringer ved å kutte ut alle animalske produkter er at man kan få for lite av vitamin B12, vitamin D, jern, sink og omega 3.

Ernæringsfysiologen understreker hvor viktig det er å spise variert. Hun legger til at dersom man ikke har nok kunnskap om hvordan man setter sammen et godt vegansk kosthold, kan det være lurt å snakke med en ernæringsfysiolog.

 

Stikkord