Får skryt av MTV

Ellen Sunde er livredd for plateanmeldere. Men bare de norske.

Ellen Sunde slipper sitt første album i vinter. Foto: Ena Kreso

– Jeg satt i en exfac-forelesning på Ullevål kino for noen år siden og tenkte "Hva faen gjør jeg her? Jeg må lage musikk."

Musikken lager Ellen Sunde under artistnavnet Sea Change. Hun har allerede rukket å spille en rekke konserter i inn- og utland, og store medier som  MTV, The Guardian og YouTube skryter av den kjølige elektroniske popen hennes.

"Sangene dveler som halvglemte drømmer. Du kommer til å tenke på arbeidet hennes lenge etter de 3-5 minutter lange mini-opusene er over", skriver MTV.

Det er med andre ord mange som venter på debutplata, som etter planen kommer i februar.

– Jeg gleder meg veldig til den er ferdig. Dette er noe jeg har hatt lyst til hele livet.

Er du nervøs?

Ja. Drittnervøs.

Anmelderangst

Med skryt følger store forventninger, og med store forventninger følger nerver. Men 27-åringen fra Flekkefjord er ikke redd for MTV og The Guardian.

– Jeg føler den utenlandske pressen er glad i den skandinaviske soundet uansett. Dessuten føles det litt fjernere. De norske anmeldelsene kommer alle jeg kjenner til å lese. Familie og venner. Jeg tror anmeldelser er kjempeviktig. Dessuten er jeg veldig sårbar som soloartist. Jeg har ingen andre å skylde på hvis mottakelsen blir dårlig.

Sea Change er nemlig et kunstnerisk soloprosjekt i ordets rette forstand. Sunde skriver og produserer alle låtene sine selv, og plata spilles inn på soverommet i kollektivet på Majorstua.

– Det er viktig for meg å ha kontroll. På en måte har jeg lyst til å kunne stole nok på noen til å inkludere dem i prosessen, men slik det er nå føles dette riktig.

Synger om å slippe taket

Sunde forteller at låtene blir til på forskjellige måter.

– Noen ganger får jeg ideer når jeg driver med noe helt annet. Plutselig dukker det opp en melodi mens jeg går tur, og jeg må fiske frem telefonen for å ta det opp. Andre ganger setter jeg meg ned foran Macen for å skrive. Da starter jeg gjerne med en beat eller noen effekter og tar det derfra. Produksjonen og låtskrivingen sklir som oftest over i hverandre. Det føles naturlig for meg.

Hun forteller videre at arbeidet med teksten er det mest tidkrevende.

– Innenfor elektronisk musikk er ofte lydene og produksjonen veldig viktig. Noen ganger på bekostning av låta. Tekst har blitt veldig viktig for meg, og det er det jeg bruker mest tid på.

Er det et spesielt tema som går igjen i tekstene dine?

– Jeg synger mye om å være fri. Jeg har brukt mye tid på å bli komfortabel med det jeg driver med og å tørre å vise det frem. Jeg må gjøre min greie. Jeg vil ikke bruke tid på å være redd.

Travel vår

Etter plateslippet i februar går artisten en travel vår i møte med spillejobber i blant annet Danmark, Norge og Tyskland. Med seg på turneen har hun gitarist Jakob Jones og keyboardist Hilmar B. Larsen. Bare i år har trioen spilt førti konserter, og Sunde mener de to musikerne tilfører låtene noe eget.

– Jeg vil at de skal komme med ideer. Noen ganger har også små elementer fra bandarrangementene funnet veien inn i innspillingene, men det er sjeldent. Jeg liker at musikken høres litt annerledes ut live enn på plate, og der er Jakob og Hilmar viktige.

Selvom Sunde er nervøs før platedebuten har hun ifølge seg selv en mer avslappet holdning enn tidligere.

– Det er jo et visst tidspress på å ferdigstille plata, så jeg har ikke mulighet til å sitte og flikse på detaljer i evigheter. Jeg skal lage det beste jeg kan. Det er målet. Før ville jeg kalt meg selv perfeksjonist, men det er jeg ikke nå lenger. Det er litt deilig.

 

Stikkord