– Heyerdahl fortsatt like omstridt og interessant

I år er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født. Han var uredd og en inspirasjonskilde, mener styreformann ved Kon-Tiki museet.

Den norske eventyreren ville fylt 100 år i år. Det vil Kon-Tiki museet markere.

I forbindelse med Heyerdahls 100-årsjubileum arrangerer Kon-Tiki-museet et omfattende program med filmpremiere, utstilling og boklansering.

– Han er fortsatt like omstridt og fortsatt like interessant, sier Ingjerd Hoëm, styreformann ved Kon-Tiki-museet til Journalen.

Thor Heyerdahl var en norsk arkeolog, forfatter og eventyrer. I 1947 gjennomførte han Kon-Tiki-ekspedisjonen, hvor han reiste med en hjemmelaget balsaflåte fra Sør Amerika til Polynesia. Med det ville han vise hvor enkelt disse to kulturene kunne nå hverandre. Flere ekspedisjoner, interessante hypoteser og kongelige utmerkelser fulgte før før han døde i 2002.

Banebrytende

Det er to forskjellige historier som ofte blir fortalt om Heyerdahl. Den ene er historien om en banebrytende og uredd arkeolog som trosset vitenskapelig konsensus. Den andre handler om en som bedrev useriøs vitenskap.

– Heyerdahl mistet noe troverdighet i vitenskapen fordi han ofte lette etter bevis som bekreftet hans egne oppfatninger, sier Hoëm.

Hun legger også til at hans uortodokse måte å jobbe på gjorde at han oppdaget nye ting. Han mente for eksempel at Polynesia ble kolonisert av søramerikanske indianere og ikke av asiatere, slik allmennheten mente da.

Reidar Solsvik, researcher ved Kon-Tiki museet, mener også Heyerdahl var banebrytende.
– 60 til 80 prosent av de arkeologiske funnene i Påskeøya ble gjort av arkeologer og studenter som var med Heyerdahl, sier Solsvik.

Fortsatt aktuell

– Spørsmålene Heyerdahl var opptatt av er veldig aktuelle i dag. Han var interessert i saker som miljø, kulturkontakt og fred, sier Hoëm.

Heyerdahl var opptatt av å avkrefte oppfatningen om at kultur var et lokalt fenomen og var tilhenger av diffusjonismen, som er læren om spredning av kulturtrekk.

Han var overbevist om at forskjellige kulturer hadde mer kontakt og innflytelse på hverandre enn det som var akseptert i samtidens antropologi.

Stikkord