Hovefestivalen legges ned

Det ble for noen dager siden bekreftet at Hovefestivalen i Arendal legges ned.

The 1975 var et av bandet som spilte på på Hovefestivalen i år, som trolig var det siste og avsluttende året i festivalens historie. Foto: Kim Erlandsen

For noen dager siden ble det annonsert at hovefestivalen i Arendal legges ned. Festivalen, som siden oppstarten i 2007 har huset en rekke kjente artister som Jay-Z, The Killers og Ellie Golding, klarer ikke lenger å snu de røde tallene. Selv om festivalen er å regne som Norges største, viser de endelige tallene til et underskudd på 3,5 millioner kroner i fjor.

Utkonkurreres av dansk festival

Festivalens hovedansvarlig, Festival Republics, meddeler på deres nettside at nedleggelsen skyldes prioritering av deres nyåpnede festival Tinderbox i Odense i Danmark. Markedet i  Skandinavia er allerede trangt, og det blir derfor økonomisk umulig å holde begge festivalene i gang, mener arrangørene.

At Tinderbox hjelpes i gang av offentlig økonomisk støtte skal være en stor grunn til at den danske festivalen går foran den norske. Festival Republics påpeker også at dersom Hovefestivalen får tilgang til en slik form for støtte kan det være muligheter for en eventuell gjenåpning ved et senere tidspunkt.

Hard konkurranse

Musikkjournalist Asbjørn Slettemark er en av de som allerede har spådd norske musikkfestivalers død i lang tid. Tøff konkurranse og stadig økende artisthonorarer gjør det vanskelig å få de årlige arrangementene til å overleve.

- I den kommende tiden tror jeg flere av festivalene vil falle fra, etter hvert som de ser på regnskapene og utgiftene knyttet til å arrangere en ny festival, sier musikkritikeren.

 

Nisjefestivaler kan være fremtiden

Han tror samtidig at nisjefestivaler kan være fremtidens løsning, med et sterkere uttrykk og en klarere målgruppe. Her får han også støtte av Emma Lind, forsker i Agderforskning. Hun har spesialisert seg på festivaler på sørlandet. I rapporten "Festivaler på sørlandet - Kultur i kraftformat" skriver Lind at et godt konserttilbud ikke lenger er godt nok i seg selv.

- Jeg tror mange festivaler må gi opp, men nye festivaler vil erstatte dem. Det vil være særegne nisjefestivaler med et tydelig produkt, en spesiell opplevelse for publikum, mener Lind.

 

 

 

 

 

Stikkord