– Mindre pressestøtte gjør ikke redaksjonene mer uavhengige

Kulturminister Thorild Widvey mener 50 millioner mindre i mediestøtte vil gjøre norske redaksjoner mer uavhengige. Dette stemmer ikke, sier journaliststudenter.

Kulturminister Thorild Widvey mener mindre pressestøtte vil gjøre redaksjoner mer uavhengige. Foto: Anders Idland Melchior

Kulturminister Thorild Widvey sier i en pressemelding at redaksjonene vil bli mer redaksjonelt uavhengige dersom den økonomiske støtten reduseres. Regjeringen foreslår å kutte den årlige støtten fra 308 til 258 millioner kroner.

– Fullstendig tull, ingen redaksjoner formes ut fra pressestøtten, sier Helge Hustad.

Han går siste året på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Medstudent Ines Zander er enig.

 – Økonomisk støtte har ingenting å si for det redaksjonelle innholdet, sier hun. Både Zander og Hustad er skuffet over regjeringens budsjettforslag.

– Jeg er ikke overrasket. Det kom som forventet at regjeringen velger å kutte pressestøtten i statsbudsjettet, sier Zander.

 

Annerledes i USA

 – I vår del av verden er det en dominerende tanke at staten må finansiere mediene for å sikre ytringsfriheten, sier Arne Krumsvik, leder for Senter for tverrfaglig medieforskning.

Han sier at tankesettet er annerledes i USA og andre land med en mer liberal medietradisjon. Her mener de fleste at staten må holde seg unna mediene for å ivareta ytringsfriheten. Ifølge Krumsvik blir norske medier stadig mer like amerikanske medier. Likevel er fortsatt tankesettet om statlig mediestøtte helt forskjellig.

– Kulturministerens uttalelse er altså i tråd med den amerkerikanske modellen, sier Krumsvik

Krumsvik sier at da pressestøtten ble innført, i 1969, var det mange som var kritiske.

– I dag 40 år etter er det svært få som sette spørsmålstegn ved at pressen er avhengig av statlig støtte, sier han.

 

Forstår ikke kulturministeren

Rådgiver i Norsk journalistlag Trond Idås er spørrende til kulturministerens uttalelse. I likhet med studentene sier Idås at norske redaksjoner ikke formes av mediestøtten. Han forstår ikke hvordan kulturministeren kan komme med en slik uttalelse.

– Medietilsynet forvalter pressestøtten etter faste regler. Det redaksjonelle innholdet er helt uavhengig av pressestøtten, sier han.

– Det virker som om kulturministeren tar det for gitt at mediene lar seg styre av pressestøtten, sier medieviter Lisbeth Morlandstø, ved Universitetet i Nordland. Hun sier at det er sterke tradisjoner for redaksjonell uavhengighet i Norge.

– Mediestøtten bidrar til at vi kan ha grundig og gjennomarbeidet journalistikk, sier Morlandstø.

 

Frykter for fremtiden

Journaliststudentene ved HIOA frykter konsekvensene et kutt i mediestøtten kan få for dem.

– Vi har allerede merket hvor tøff mediebransjen er, sier journaliststudent Hustad.

Han frykter nå at arbeidsmarkedet kommer til å bli enda tøffere som følge av regjeringens budsjettforslag.

 

Også i statsbudsjettet for 2014 foreslo regjeringen å kutte 50 millioner kroner i pressestøtten. Den gang sa Stortinget nei.

 

Stikkord