– Nordmenn trenger en høstfest i mørket

Nordmenn har for alvor tatt den amerikanske tradisjonen Halloween inn i sine hjem, og bruker mer penger enn noengang på feiringen.

Ifølge hovedorganisasjonen Virke vil nordmenn bruke over 260 millioner kroner på effekter til Halloween i år. Dette betyr at hver nordmann i gjennomsnitt bruker 50 kroner på feiringen. Virke mener det i stor grad er småbarnsfamilier som står for forbruket, men også unge voksne bruker store summer på spøkelsesfesten.

Kommet for å bli

På Standard festmagasin i Prinsens gate i Oslo er det kø to uker før selve Halloween 31. oktober. Her selges det kostymer og dekorasjoner til ulike anledninger, og i oktober er det ekstra travelt i butikken. Jan Kingell er daglig leder på Standard, han mener nordmenn trenger en høstfest i mørket.

– Nordmenn trenger en høstfest i mørket, og Halloween er i utgangspunktet en høsttakkefest. Det kommer bare til å bli mer og mer vanlig her i Norge, sier Kingell.

Økt kjøpepress

Han er enig i at trenden med å feire Halloween kan føre til økt kjøpepress.

– Det er klart at dette er en feiring barn har lyst til å være med på, og indirekte fører det til et kjøpepress for foreldre.

Jan KingellJan Kingell er daglig leder på Standard Festmagasin. Rundt Halloween er det ekstra travelt i butikken. Foto: Ida Aaberg Evensen

Fra år 2000 ble Halloween for alvor kjent og adoptert i Norge. SIFO meldte i 2013 at 13 prosent av befolkningen feiret Halloween det året.

– Halloween har vært interessant de siste ti årene. Det er ikke merkbart større pågang i butikken i år enn i fjor. Det er noe som har kommet for å bli, sier Kingell.

Kingell påpeker at mange voksne også feirer Halloween, og at Standard Festmagasins største kundegruppe er unge voksne som kjøper kostymer og dekorasjoner til eget bruk.

– Barn vil være heks, zombier og vampyrer. De voksne varierer mer og kostymet trenger ikke nødvendigvis å være skummelt, sier Kingell.

På tross av at mange mener Halloween har kommet for å bli, blir det ikke feiring skoletiden. Les mer om dette her.

StandardRett før Halloween har kostymebutikkene ofte kø langt utenfor døra. Foto: Ida Aaberg Evensen 

Mange er negative

Tiden rundt Halloween fører hvert år til debatter om man skal feire eller ikke feire. Nei-siden argumenterer for at det ikke er en norsk tradisjon og at feiringen blir gitt oppmerksomhet for å få nordmenn til å bruke penger. I år 2000 skrev daværende barne- og familieminister Karita Bekkemellemen en kronikk i Dagbladet. Der skrev hun at den økende oppmerksomheten rundt Halloween "er et amerikansk kjøpesirkus". Direktør i Virke Mote og fritid Bror Stende skriver i en artikkel på Virke.no at handelsstanden har skapt en ny sesong.

I år faller Halloween på en fredag og mange ser fram til å feire den amerikanske høytiden også i Norge.

 

Stikkord