Renholder vil bli NRK-korrespondent

Journalister fra de store mediehusene har søkt på NRKs utlyste korrespondentstillinger. Det har også Lidia Hakkebo.

Mandag valgte NRK å publisere listen over søkerne ved de nyopprettede korrespondentstillingene i henholdsvis Berlin og Istanbul. Av de 40 søkerne hadde 25 et spesifikt ønske om å jobbe i Berlin. Det hadde også 35-årige Lidia Hakkebo. Hun er bosatt i Leka i Nord-Trøndelag og arbeider til daglig som renholder. Hakkebo er opprinnelig fra Russland hvor hun har en bachelor i fremmedspråk.

– Jeg snakker både norsk, russisk, tysk og engelsk og har tidligere bodd et år i Berlin, forteller 35-åringen.

Hun sier at hennes nåværende arbeidsplass kun er midlertidig.

– Det har vært vanskelig for meg å komme inn i det norske arbeidsmarkedet. Renholderjobben har jeg for å kunne forsørge familien min.

Hakkebo forklarer at hun vil finne en jobb der hun kan være mer kreativ og bruke språkkunnskapene sine, og innrømmer at utenrikskorrespondent må være drømmejobben.

Lidia HakkeboLidia Hakkebo ser etter nye utfordringer. Foto: privatTrenger mangfold av representanter

På listen over søkere til stillingen i Berlin, finner man blant annet journalist Morten Giæver fra TV2 og Kristian Aanensen fra NRK.

– De andre søkerne har stort sett journalisterfaring og en spisskompetanse jeg ikke har. Likevel har jeg kvaliteter som er nødvendige som utenrikskorrespondent, sier Hakkebo.

Selv om de fleste av søkerne kommer under yrkeskategorien journalist, finner man blant annet en salgskonsulent fra Farsund og en foreleser fra Oslo. Hakkebo mener kringkastingen trenger et mangfoldig utvalg av representanter.

– Når man har en annerledes bakgrunn, har man også et annet innblikk i samfunnet og en annen mentalitet. Det er alltid et behov for individer som skiller seg ut, mener Hakkebo. 

Hun tror bakgrunnen fra Øst-Europa gir henne en fordel fremfor de som er oppvokst i Norge. 

Helt åpne stillinger

Utenrikssjef ved NRK, Knut Magnus Berge, forklarer at det ble utlyst to helt åpne stillinger. Ifølge Berge burde alle med interesse for stillingen søke.

– Alle søkerne vil bli grundig vurdert. Vi kommer til å se på helheten, der språk og generelle samfunnsfaglige kunnskaper selvfølgelig er relevant, sier utenrikssjefen.

Videre forteller han at journalistisk erfaring er en fordel, men ikke nødvendigvis et kriterie. Beslutningen vil tas i løpet av en måned, og de to nye korrespondentene vil være på plass til nyåret, opplyser Berge.

Sikter høyt

Hakkebo forteller at hun må tenke realistisk, men at det er viktig å følge drømmene sine. Hun tror man må sikte høyt for å oppnå noe, og at det er viktig å ta sjanser.

- Jeg ble overrasket over meg selv da jeg trykket på send-knappen, men er veldig glad for at jeg turte. Nå håper jeg på et lite mirakel, innrømmer Hakkebo.

Stikkord