Norgesmester i naturfoto

Bernt Østhus fra Trondheim gikk helt til topps.

© Bernt Østhus/NN

Da Journalen snakket med Østhus, hadde han nettopp fått vite om seieren.

– Jeg fikk vite om seieren i går. Det er veldig artig. Når man først holder på med en hobby og dyrker den såpass seriøst er det spesielt artig å lykkes, sier han.

Hele resultatlisten kan du lese her.

Ingen nykommer

Han er utdannet advokat, men jobber til daglig som forvalter av et fond. Den travle hverdagen medfører at de fleste av bildene er tatt i Midt-Norge.

Østhus' seier kom nok ikke som noe stort sjokk for konkurrentene. I fjor ble han tatt opp i foreningen Norske Naturfotografer, en forening for helt eller delvis profesjonelle naturfotografer. Han har også tidligere deltatt i Villmarkslivs fotokonkurranse med stor suksess.

– På forhånd hadde jeg et mål om å bli topp fem i årets konkurranse. Jeg har deltatt to ganger tidligere. Da endte jeg på 5. og 8. plass.

I 2012 gikk han helt til topps i kampen om årets bilde. Motivet var en snøhvit røyskatt på lemenjakt.

Uvanlig høyt nivå

Asle Hjellbrekke har vært juryformann i konkurransen i en årrekke. Han mener nivået i årets konkurranse har vært ekstra høyt.

– Når vi ser på tilbake på året som helhet har det vært en fenomenal innsats. Vi har hatt omtrent 50 fotografer i hver av årets ti runder. Det har resultert i 93 gullbilder og 510 sølvbilder, til tross for at vi i år har hatt en ekstra streng jury.

Hjellbrekke er full av lovord om Østhus.

– Å gå seirende ut av konkurransen er en stor prestasjon. Han holder seg til sin egen stil som "wildlife photographer" og er veldig flink til å utnytte de mulighetene som finnes lokalt i sine hjemtrakter.

Fra Trøndelag til Alaska

Nå skal imidlertid Østhus ta turen bort fra sine vante jaktmarker. Premien er nemlig en reise til Alaska.

– Der kan han vente seg fantastiske høstfarger i den beste årstiden for naturfoto. Han får konsentrere seg om et par områder i Denali nasjonalpark, som er noe av det mest fantastiske Alaska og hele USA kan by på, avslutter juryformannen.

NM i naturfoto arrangeres hvert år av bladet Villmarksliv.

Stikkord