- Vi må spille så bra at folk holder kjeft!

Om én uke feirer Endelig Mandag Band femårsjubileum på Grünerløkka i Oslo. Hver mandag fylles lokalene på Alexandria av håpefulle musikere og faste tilskuere.

Fra venstre: Hasse Bjørnstad, Bjørn Lund, Lars Birkelund og Torbjørn Holte. Foto: Ane Muladal

I dunkel belysning og lav takhøyde spiller Endelig Mandag Band opp til mandags-jam på Alexandria Restaurant og Pub.

Over høyttalerne runger gamle rockeslagere, poplåter, country - det bandet selv kaller hummer og kanari-sjangeren. Både publikummere og bandmedlemmer forteller at det ofte er trangt om plassene, og at samhold og tradisjon er årsaken til at lokalene fylles opp hver uke.

– Egentlig startet vi som en duo for ni år siden, men så ble det et band av det etter hvert. Etter det har vi holdt det gående på Alexandria så å si hver mandag i snart fem år, sier Lars Birkelund, en av grunnleggerne.

Han forteller at det ofte er høyt støynivå under konsertene, men at man ikke kan forvente at folk skal være stille en hel kveld. 

– Vi får heller satse på å spille så bra at folk holder kjeft! Det er mitt motto, legger han til med et smil.

Samhold holder tradisjonen i live

I anledning femårsjubilèet førstkommende mandag skal det serveres bløtkake til både musikere og publikummere.

Knut Motzfeldt, en av stamgjestene på Alexandria, forteller at han er fast tilskuer og selverklært stemningsansvarlig. Han mener den uhøytidelige atmosfæren er med på å skape samhold og tradisjon.

– Det er veldig hyggelig her og så spiller de jo fin musikk, legger han til.

Til tross for at uka såvidt har startet, går det varmt i baren. Det er trangt om plassene, men med litt spisse albuer og gjentatte prikk på skuldrende til de som okkuperer passasjen, kommer man seg fram til det som er av sitteplasser. Stedet har neppe sett malerkosten på en stund, men verken publikummere eller bandmedlemmer virker til å bry seg noe nevneverdig om estetikken.

– I dag er det veldig godt oppmøte, det kan være vanskelig å få sitteplass på kvelder som denne, sier Motzfeldt.

Knut Motzfeldt.JPGKnut Motzfeldt er en av stamkundene. Foto: Ane Muladal

Fri adgang til scenen

I løpet av de fem årene bandet har spilt, har de hatt utallige gjestemusikere med i bandet. Også denne mandagen står det flere personer med medbragte instrumenter i kø for å være med på en opptreden.

– De som vil kan få være med å spille, så lenge de ikke er overstadig berusede, sier Bjørn Lund. Han er bandets andre grunnlegger og har i likhet med de andre medlemmene, drevet med musikk store deler av livet.

- Her er det lav terskel for å hive seg på og ofte er det sånn at folk ser oss i forbifarten, kommer inn og så blir de til konserten er over, forteller han.

Blant disse finner vi Rune Garberg (35), en av lokalets tilsynelatende yngste musikere.

– Jeg stakk bare innom for å se om jeg fikk være med å spille, sier Rune Garberg (35), med gitaren under armen.

Garberg gikk tilfeldigvis forbi lokalet i Thorvald Meyers gate og tenkte han skulle prøve lykken etter å ha spilt et annet sted tidligere på kvelden.

– I dag ser det ut til at jeg er litt sent ute, jeg tror jeg står for langt bak i køen, forteller han.

– Det er bare å ta på seg broddene og komme seg ut!

Kari Andrea Hovde (67) bryr seg ikke særlig om at lokalene er slitte og lukten sur. Hun syns det er hyggelig å møte mennesker på sin egen alder og at mandager ikke trenger og tilbringes foran tven. Hovde mener puben er en av de få brune stedene i Oslo som har sjel.

– Det er bare å ta på seg broddene og komme seg ut, sier hun, mens hun speider etter ledig køplass i baren.

 

Her kan du høre lydopptak fra gårsdagen.

Stikkord