Kok din egen kalorifattige ris
En student ved College of Chemical Sciences på Sri Lanka har sammen med sin veileder kommet frem til hvordan man kan koke ris på en måte som reduserer kaloriinnholdet med 50 prosent.
Dette melder Washington Post.
Meotden består i praksis bare av noen få enkle trinn. Det de gjorde var først å sette vann til koking. Da vannet kokte, helte de kokosnøttolje i vannet før de inkluderte risen. Da risen var ferdig kokt, lot de den kjøle seg ned i kjøleskapet i omtrent 12 timer.
For å forstå hva som skjer i en slik prosess, må man forstå matvitenskapen.
Dr. Pushparajah Thavarajah forteller til Washington Post at det er mulig å redusere kaloriene i risen hvis du klarer å redusere de fordøyende maisstivelse i dampet ris. Når man dermed tilsetter olje med maisstivelsen i risen, kan de endre forholdene i risen, og nedkjølingen av risen gjør at det forblir sånn over lengre tid.
– Resultatet er en sunnere variant av risen, selv når man varmer den opp igjen, sier doktoren.