Besøkstall synker for norske folkebibliotek

Siden 2009 har folkebibliotek i Norge tilbudt stadig fler arrangementer hvert år, i et forsøk på å opprettholde en arena for kultur, litteratur og lærdom. Likevel har besøkstallene sunket.

I regjeringens biblioteksmelding fra 2009 ønskes det at de norske folkebibliotekene skal arbeide for å være en kunnskapsallmenning, et møtested og en kulturarena, i en digital tidsalder. De skal kunne tilby utstillinger, konserter og andre kulturarrangementer. Siden det har antall arrangementer økt fra hele 18 arrangementer i året fra hver biblioteksavdeling i 2012, til drøyt 27 i 2014. Dette vil si en økning på over 30 prosent i løpet av en 2års periode.

Besøkstallet i bibliotekene har allikevel falt fra 4,7 besøk per person i året til 4,3 per person. I et intervju med Klassekampen advarer Kulturforsker Bård Kleppe bibliotekene om å legge for mye vekt på arrangementene alene. Han mener arrangementer er vel og bra, men at det er fokus på den daglige driften som skal til for at bibliotekene skal holde på besøkstallene. Det vil blant annet inkludere en relevant tilvekst av interessante bøker, dyktig og serviceorientert personale, og at bibliotekene har en sentral og attraktiv plassering.

I følge regjeringens nye biblioteksstrategi for 2015-2018 skal Nasjonalbiblioteket fremdeles bidra med midler for å skaffe flere arrangementer ved bibliotekene. Det ønskes at bibliotekene skal gjøres om til debatt- og litteraturhus, hvor det legges til rette for møter, debatt og arrangementer for å hjelpe demokrati og folkeopplysning.

Stikkord