Bringer verden til Oslo

Oslo World Music Festival er i gang. Vet du ikke hvilke konserter du må få med deg? Fortvil ikke, vi har tipsene.

Orquesta Típica Fernandez Fierro under åpningskonserten tirsdag. Foto: Lars Opstad/Oslo World Music Festival

Tirsdag gikk årets OWMF av stabelen med åpningskonsert på Sentrum Scene i Oslo. Det er 22. gangen festivalen arrangeres, og den ble i 2014 kåret til en av verdens 25 beste internasjonale festivaler av det britiske musikkmagasinet Songlines. Den sees på som den fremste verdensmusikkfestivalen i både Norden og Europa. Hvert år har festivalen et tema, og i år er det ”tilhørighet”, hvilket er gjennomgående i hele festivalprogrammet.

Til og med 1. november vil mer enn 300 artister fra mer en 35 land gjeste Oslo, med konserter fordelt over 18 forskjellige scener. Det blir verdensmusikk i alle sine udefinerbare former, og kanskje vil den fargelegge det ellers så grå oktober-Oslo i litt varmere nyanser. I tillegg til musikken arrangeres det utstillinger, seminarer, workshops, og flere typer tverrkunstneriske uttrykk.

Det er festivalens ønske å vise frem musikk med høy kunstnerisk kvalitet som samtidig har en samfunnsmessig brodd. Derfor er det ikke så rart at flere av artistene har tydelige politiske budskap. Og det gjør ingenting om du som publikummer ikke snakker artistens språk – ofte kan historien og politikken farge hele musikkbildet, ikke bare teksten.

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen sier de ønsker å være en inkluderende festival med tanke på alder, kjønn og etnisitet. Til sammen håper de på rundt 15 000 besøkende.

Hun har uttalt tidligere til at det er viktig for henne at folk får med seg hele festivalen, og ikke bare enkeltkonserter. Likevel har hun fem tips til hva du virkelig burde dra på:

Alo WalaAlo WalaAlo Wala. Foto: Jamil GS

Spiller 31.10. kl. 23:00 på Blå

Alo Wala gir ordet ”verdensmusikk” en ny betydning. Shivani Ahlowalia er en indisk rapper fra Chicago som fant hiphopen blant politisk uro i Guinea-Bisseau, inspirasjonen etter å ha bevitnet syklonofres fremtidsoptimisme i Puducherry og samarbeidspartnerne i Danmark. Globalt nok? Definitivt.

Sammen med duoen Copia Doble Systema dannet hun i 2013 gruppa Alo Wala. For litt under et år siden slapp de sin første EP-plate, ”Cityboy”, og i Mai kom ”Vibrate to Win”. Forbered deg på en sjangerløs blanding av punjabi-rap og et dansk dansegulv, med en ikke så liten politisk brodd.

 

BatidaBatida cropBatida. Foto: Dois Drum

Spiller 31.10. kl. 23:00 på Blå

Pedro Coquenão, også kalt Batida, er en radio-, musikk- og filmprodusent som ble født i Angola, og vokste opp i Lisboa. Han lager musikk som blander den populærmusikken de spilte i Angola før løsrivelsen fra Portugal (kalt ”semba”) med den musikken de spiller i dag, kalt ”kuduro”.

Med folkelig dansemusikk som uttrykksform, ligger det til bunns et politisk prosjekt med sterk forbindelse til Angola som koloni og Portugal som koloniherre. Festivalarrangørene kaller det ”tradisjonsrik klubbmusikk”, og bedre kan det vel ikke beskrives.

 

Hindi ZahraHindi ZahraHindi Zahra. Foto: Tala Hadid

Spiller 31.10. kl. 21:00 på Parkteatret

Dagsavisen kalte henne ”Ørkenens Patti Smith”. Albumet ”Homeland” kom ut tidligere i år, noe som gir festivalens tilhørighetstema en interessant vri. Hun ble født inn i en nomadefamilie i Marokko, og har tidligere uttalt at ”stammen er mitt folk og hjemme er sjelen”.

Med en hes jazzstemme over tangoinspirert folkemusikk faller hun inn under den ofte udefinerbare verdensmusikken, med inspirasjon fra Sør-Afrika, Midtøsten og den iberiske halvøy. Hun gjester Oslo World Music Festival for andre gang.

OMVR

Spiller 29.10. kl. 22:00 på Blå

Omar Mohamed Ahmed går under artistnavnet ”OMVR”, og ble først kjent for et norsk publikum da han var med på TV-programmet The Voice i 2012. Vegårsheigutten har siden den gang blitt signet av landets største produksjonsselskap, og gitt ut singlene ”Hold You Back” og ”Dawn After Night”. Musikken hans er tydelig inspirert av både soul og house, og 29. oktober spiller han dobbelkonsert med…

Miss Tati

Hun har blitt kalt ”Bergens souldronning” og ”norsk neosouls redning”. Opprinnelig er hun fra Angola, men etter en tur innom Portugal, endte hun opp på det norske vestlandet. Der begynte hun som korist, før hun nå endelig gir ut sin debutplate. Tidligere i år var hun dessuten med i Urørt-finalen. Hun har et særegent, urbant uttrykk med røtter i alt fra hiphop, jazz, funk og, selvfølgelig, soul.

Stikkord