Folk er fornøyd med offentlig kunst i Oslo

I disse dager kan man se kunstinstallasjoner utenfor gallerienes lukkede vegger. Hva syns Oslos gatevandrere om "the white paper" og trehuset foran Stortinget?

Kunstinnstallasjonen "The white paper" vekker oppmerksomhet blant forbipaserende. Foto: Andrea Dalgard

Folk på gata stopper opp ved Jernbanetorget for å se på kunstinstallasjonen til "the white papert". Vibeke Christensen fra Kulturbyrået Mesèn har i en tidligere artikkel til Journalen sagt at "det er nødvendig å tilføye bybilde kunst". Kunsten når et større publikum når den befinner seg på offentlige steder folk stadig går forbi.

"The white paper" vekker interesse hos forbipaserende The white paperKunstner fatter interesse for de hvite arkene på Oslo Sentralstasjon. Foto: Andrea Dalgard

Når kunstner Anne Marie Rosted blir spurt om hva hun syns om de store papirarkene på Jernbanestasjonen i Oslo, svarer hun:

– Det er fint, jeg så den godt med en gang. Den myker opp den ellers harde og firkanta fasaden.

Hun liker gullflaten bak, og lurer på hvordan dette kunstverket  ser ut når det er mørkt.

– Det hadde vært interessant å se med lyskastere hvordan det ser ut på kvelden. Installasjonen er sterk på flata og skiller seg fra omgivelsene rundt.

Kunstneren sier hun generellt er positiv til kunst i offentligheten, men det er viktig at det også vedlikeholdes. Hun mener dette er spesiellt viktig her, hvor de hvite metallplatene fort kan bli skitne.

Turister liker det de ser når de kommer ut fra JernbanestasjonenTurister liker det de ser når de kommer ut fra Jernbanestasjonen. Foto: Andrea DalgardTuristene fra Romania, Matei Ink og Andrè Casmo Stanos liker begge kunsten på Oslo Jernbanestasjon.

– Folk skynder seg til og fra steder, mens vinden blåser. Jeg syns kunsten er dynamisk til omgivelsene rundt, med hvite papirark som blåser i vinden mens folk reiser til og fra byen, sier Stanos.

De er begge enige i at det er fint med gullplaten bak, og mener dette er et modig prosjektet og en fin kontrast til resten av bygget.

 

Kontrast til det moderne

Kunstner Marianne Heske står bak trehusprosjektet som monteres foran Stortinget. Hun har sagt til Aftenpostens Osloby-bilag at hun med denne kunstinstallasjonen ønsker å utgjøre en kontrast til de urbane omgivelsene rundt. 

Turid Harbou Hals Turid Harbou Hals mener det er fint å se, selv om andre syns det er sygt. Foto: Andrea DalgardTurid Harbou Hals mener folk har godt av å se hvordan folk i andre deler av landet og verden lever.

– Nordmenn bor, og har bodd slik lenge. Folk har ikke vondt av å bli minnet på det, sier hun.

Hun syns ikke det gamle huset er veldig estetisk pent og se på, men mener det passer fint her,  hvor folk lett retter oppmerksomhet mot det ettersom det er så oppsiktsvekkende. 

Stikkord