Fra Nirvana til Ingensteds

Calvin Johnson er et fyrtårn innen undergrunnsmusikk, og var en stor inspirator for Nirvanas Kurt Cobain. I dag spiller han på den lille klubben Ingensteds i Oslo.

Calvin Johnson er et ikon for mange som assosierer seg med alternativ musikkultur. Her fotografert på Ingensteds, hvor konserten foregår i dag. Foto: Jørgen Myhr Stokke

Det er kanskje ikke så mange som har hørt om verken Calvin Johnson, eller bandet hans Beat Happening fra 90-tallet. Langt færre kjenner nok til plateselskapet han har drevet i over 30 år, K Records. Selskapet fokuserer på indierock - en undersjanger av rock bestående av artister som ikke var signert på store plateselskap som Sony og Warner Music, men som gav ut musikken sin selv gjennom egne, ofte idealistisk drevne selskap.

Johnson er kanskje ikke så kjent. Men de fleste kjenner nok til Kurt Cobain fra Nirvana. Musikeren hadde K Records-logoen tatovert på armen, og anså Johnson for å være en stor inspirasjonskilde. Nå kommer han til Oslo for å spille på den lille klubben Ingensteds.

– Dette er min første konsert på denne turneen, som går over hele Europa. Jeg skal innom alt mellom utesteder og fagforeningsklubber. Det er stort sett venner og venners venner som har satt opp konsertene, sier Johnson.

Det er altså ingen primadonnanykker å finne hos 53-åringen, uansett hvilke kjendisrelasjoner han har hatt. Det eneste kravet han har stilt til konsertarrangørene er at uansett hvor konsertene er, så skal de ha fri aldersgrense. Ingensteds, som til vanlig har 20-års aldersgrense, åpner altså dørene for alle aldre denne kvelden.

– Ingensteds drives av greie folk, så det var ikke noe vanskelig å få tatt bort aldersgrensa, sier Ingeborg Husbyn Aarsand, som er med på å arrangere konserten.

Kravet har sammenheng med hans musikalske filosofi. Selv om han har passert 50, holder Johnson fast på noe han kaller ”teenage spirit”.

– Det jeg mener ungdommelige ånda handler om å dyrke spennende, nyskapende ideer, og ikke holde noe igjen for å uttrykke dem. Kreativitet er en fornybar ressurs ¬– altså styrker man den jo mer man eksperimenterer og har det gøy med musikk, forklarer Johnson.

I tråd med denne tankegangen er de yngre bandene Broken Water og Dark Times med på konserten. Selv om han er hovedattraksjonen, spiller ikke Johnson sist, men mellom de to mindre bandene.

Journalen er tilstede under konserten i kveld, og kommer med oppdatering derfra!

Stikkord