Harry Potter og de vises stein i ny drakt

Fansen er positive til den nye utgaven, men mener samtidig at det kan virke som et forsøk på å melke kua for det den er verdt.

Cappelen Damm kom på tirsdag med nyheten om utgivelsen av en ny illustrert utgave av Harry Potter og de vises stein. Foto: CC license, Wikipedia

Cappelen Damm meldte på tirsdag at de skal gi ut den nye praktutgaven av Harry Potter og de vises stein. Utgaven er en illustrert versjon av boken, og det er den prisbelønte britiske illlustratøren Jim Kay som står bak illustrasjonene.

Nyheten om at alle Harry Potter-bøkene blir utgitt i nye praktutgaver, ble presentert for forlagene i fjor høst. Saken har blitt holdt hemmelig frem til tirsdag denne uken, da sperrefristen ble opphevet. Etter planen skal Kay illustrere alle bøkene i serien, som vil komme ut fortløpende med en utgivelse i året.

Klikk her for å lese mer om Harry Potter og de vises stein.

Redd for å ødelegge

Kunstneren selv var overrasket over tilbudet om å illustrere alle sju bøkene, skriver The Telegraph. Kay var redd han kom til å ødelegge historiens mest populære barne- og ungdomsbok. Forfatteren av bøkene, J.K. Rowling har på sin side uttrykt stor begeistring for Kays illustrasjoner.

– Jeg ble dypt beveget da jeg så Jim Kays illustrasjoner. Jeg elsker hans tolkning av Harry Potters verden og jeg føler meg beæret og takknemlig for at han ville gjøre dette. 

Bøkene som har blitt utgitt mellom 1997 og 2007 er svært populære. Hele 450 millioner eksemplarer er blitt solgt på verdensbasis, og de er oversatt til 77 språk. Den norske oversettelsen ble utgitt for første gang i 1999. Bøkene har også blitt til åtte storfilmer. Bare i Norge alene har Cappelen Damm til sammen trykket godt over tolv millioner Harry Potter bøker. Oversetter Torstein Bugge Høverstad har høstet mye ros for sine oversettelser av bøkene.

Melke kua

Hélen Persen studerer på lærerhøyskolen i Trondheim, og kaller seg selv blodfan av Harry Potter-universet. Hun har en stor interesse for litteratur, og har lest alle bøkene i serien og sett alle filmene. Selv om hun er fan, må hun innrømme at hun ikke har fått med seg nyheten om den illustrerte utgaven. Hun sier videre at det kan virke som et forsøk på å melke kua for det den er verdt.

– Med tanke på at det kommer en ny film i 2016 basert på boka Fantastic beasts and where to find them, virker det som om de forsøker å melke merkevaren Harry Potter for det det er verdt. Dette skjer med alt som blir veldig populært. Det blir for kommersielt.

Mer tilgjengelig for barn

Samtidig synes Persen det er positivt at bøkene blir illustrert, og legger til at hun synes de ser veldig fine ut.

– En illustrert utgave gjør bøkene mer tilgjengelig for barn. For min del har jeg ikke noe behov for en illustrert versjon. Jeg foretrekker de eldre utgavene av bøkene, for da kan jeg bruke fantasien når jeg leser. Men etter at bøkene ble filmatisert er det vel slik at de fleste ser for seg Daniel Radcliffe som Harry Potter. Jeg syns dessuten at Kays illustrasjoner ikke stemmer helt overens med filmene. Det gjør at det blir enda mer å forholde seg til.

Helen PersenHarry Potter fan Hélen Persen er positiv til en illustrert utgave, men innrømmer at hun ikke kommer til å kjøpe boken. Foto: Hélen Persen 

 

 

 

Stikkord