Homofil står frem som homofob

Thomas Norbeck (19), kjent fra Slankekrigen, har lenge vært åpen homofil. Nå kaller han seg homofob.

Til tross for at Thomas Norbeck (19) selv er homofil, velger han å kritisere det homofile miljøet. Foto: Julianne B. Mossing

– Jeg velger å se på meg som så homofob en homofil kan bli, sier Thomas Norbeck. 

Norbeck, kjent fra Slankekrigen Norge, har lenge vært åpen homofil. På lørdag stod han fram som homofob på bloggen sin. Han håper det vil føre til at homofili blir mer normalt.

–  Jeg ønsker at det skal være like normalt å være homo som hetero, og jeg tror ikke stereotypene som homofile selv skaper er med på å få til dette, sier Norbeck.

I blogginnlegget sitt skriver Norbeck at han er spesielt kritisk til det han mener er et stort kropps - og utseendepress blant homofile.

Kritiserer Pride Parade

Norbeck forteller at han selv aldri har hatt en stor omgangskrets med mange homofile.

– Det er nok derfor jeg misliker måten mange homofile fremstår på. Jeg ser miljøet utenfra, samtidig som jeg har tilhørighet til det,  forteller han.

I blogginnlegget skriver Norbeck at han bevisst velger å ikke delta på den årlige homoparaden i Oslo. Han mener mange som deltar er med på å skape fordommer mot homofile.

– Budskapet om homofiles rettigheter som paraden skal fremme, forsvinner bak underholdningen. Mange tenker at normalen for homofile er å kle seg ut og å elske all form for glitter, glamour og oppmerksomhet, men det stemmer jo ikke, sier Norbeck. 

Psykiatrisk sykepleier ved ungdomssenteret Sex og samfunn, Anders Røyneberg, synes det er greit å ikke delta på Gaypride-paraden.

– Men for mange andre er det viktig med en markering hvor de kan få vise hvem de er og at de er stolte av det, sier TøRyneberg.

Sunt med diskusjon

Andreas Røyneberg møter mange unge homofile gjennom jobben sin.

– Det er sunt med en diskusjon innad i en gruppe, men det er samtidig viktig å ikke vise forakt for hverandre, sier Røyneberg. Bilde.jpgPsykriatisk sykepleier, Anders Røyenberg mener det er viktig med diskusjon. Foto: Privat

Han forteller at det er mange unge som forbinder å være homofil med noe unormalt og uønsket.

– Vi møter noen homofile som er redde for konsekvensene av å komme ut av skapet, sier han. 

Han tror ikke det er så stor forskjell på kroppspress i heterofile og homofile miljøer.

– Man er selv ansvarlig for å oppsøke et miljø man opplever som trygt, vennlig og tolerant, forteller Røyneberg

Preget av personlighetstyper

Leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, ser problemene Norbeck beskriver, men understreker at det bare er en liten del av helheten.

–  I deler av miljøet er det nok et ekstra stort fokus på utseende, og i noen deler et usunt fokus,  forteller Nylund.

Han tror det er mange som opplever det samme som Norbeck.

– Vi har hele tiden fokus på ulike aspekter ved vårt miljø, og jobber også mye med skam og internalisert homofobi.

Han sier årsaken til at enkelte minioritetsmiljøer har veldig tydelige og ulike personlighetstyper, er at homofile i utgangspunktet er en usynlig minoritet.9677870827_f5aaf15358_ojpgBård Nylund, leder for Landsforeningen for LLH. Foto: LLH

– Man har et beov for å båssette seg for å være synlige, sier han.

Nylund mener likevel det er feil å definere ett homofilt miljø.

– Jeg kjenner homomiljøene veldig godt, og jeg vil si at det finnes noe for enhver der ute. Vi har tangogrupper, familienettverk, gaming-homoer, lesbiske turlag og mange flere, forteller Nylund.

Tilfreds med homotilværelsen

Til tross for kritikken til Thomas Norbeck, understreker han at han er fornøyd med å være homofil.

– Vi homofile har det veldig bra i Norge. Men likevel ønsker jeg å ta opp kampen for det som ikke er helt bra, sier han.

Stikkord