Rytme, røtter og revolusjon på scenen

Åpningsdansen er en gammel dans som var ulovlig i sin opprinnelsestid. Danseren ble straffet med 25 piskeslag.

Danser med mye føleleser og innlevelse. Foto: Tonje Dybdal

"Kumina" heter den tidligere ulovlige dansen der kvinnen danser med en krukke på hodet. 25 piskeslag for en afrikansk kvinne på den tiden var svært skadelig og ble regnet som en dødsstraff. Dansegruppen "Tabanka", med røtter i både Afrika og Karibien, danser denne helgen seg gjennom forfedrenes historie.

Koregraf dansKoregraf Foto: Tonje Dybdal Overlevelse og samhold

Koreograf og kunstnerisk leder Thomas Talawa Pretsø forteller at han har prøvd å fange ånden av overlevelse i forestillingen.

– Mye av vår historie børstes ofte bare innom. I tillegg har man stort sett et veldig negativ fokus på historien. Folk ble solgt som slaver og familier ble splittet, men likevel klarte man å holde sammen og komme seg gjennom det, forteller Pretsø.

Han forteller også at han har prøvd å formidle dette samholdet gjennom at danserene "drar" og hjelper hverandre gjennom forestillingen.

Danset for å beholde verdigheten

– Hvis man hører på musikken fra slavetiden så står den i sterk kontrast til hverdagen og livet disse menneskene levde. Musikken var  en måte for dem å holde på sin maskulinitet, femininitet og stolthet gjennom det hele. Musikken og dansen er verdier våre forfedre har jobbet hardt for å holde på og det er opp til oss å bringe kulturen videre, sier Pretsø.

Tabanka består av både mannlige og kvinnelige dansere, og stikkord for forestillingen er styrke, sensualitet og rytme.

Åpner for publikum denne helgen

"Rythm, Roots and Revolution" er navnet på danseforestillingen som settes opp på Dansens Hus denne helga. Forestillingen er koreografert av Thomas Talawa Prestø, og er åpen for publikum lørdag og søndag kl. 15:00.

 

Stikkord