Teaterstudenter frykter ikke frilanstilværelsen

Muligheten for fast jobb er liten for nyutdannede skuespillere.

Sverre Breivik spiller hovedrollen David i stykket Love and Money.

Mandag hadde 3. klasse ved Teaterhøgskolen i Oslo generalprøve på stykket "Love and Money", en av de siste skoleprosjektene deres før de skal ut i arbeidslivet. Under forestillingene spiller sisteårskullet for arbeidskontrakter og en trygg fremtid, ettersom flere representanter fra landets fremste teaterscener er ventet til høstens visning.

Avgangsstudent Johannes Blåsternes er klar over mulighetene som venter, men han forteller at verken han eller klassekameratene har tro på fast jobb rett etter studiene

– De fleste forventer å få kortere kontrakter og oppdrag, sier han.

Blåsternes er samtidig klar på at det også vil være positive sider ved å jobbe frilans og ikke være fast tilknyttet et teater.

Love and MoneyAvgangsstudent Johannes Blåsternes er positiv til fremtiden som skuespiller. – Tanken på at man ikke vet hvor man skal jobbe neste gang er noe i alle fall jeg synes er gøy. Hvis man har litt is i magen dukker det plutselig opp noe, og livet tar uventede retninger, sier 27-åringen.

85 prosent frilanser

Norsk Skuespillerforbund har omtrent 1300 medlemmer, og forbundsleder Knut Alfsen forklarer at kun 164 av disse har fast stilling. 85 prosent av de aktive medlemmene i forbundet er registrert som frilansere.

– Ingen som kommer rett fra skole går til en fast jobb, de aller fleste går til en frilanstilværelse, sier Alfsen.

Han sier at konkurransen blant de nyutdannede aldri har vært hardere.

Endringer i skuespillerbransjen

– Før var det bare Statens Teaterhøgskole som tok opp omtrent syv studenter i året. De var relativt trygge på å få en jobb. Etter hvert har det kommet stadig flere skoler i Norge som gir en godkjent bachelorutdannelse i skuespill. Da blir det selvfølgelig mye hardere konkurranse, sier han.

Alfsen trekker likevel frem at endringen i mediebransjen kan være positivt for de nyutdannede. Med flere TV-kanaler, økt reklameproduksjon og ”dubbing” kan det være gode muligheter for jobb.

Støtte endrer ikke arbeidsmarkedet

Mandag denne uken sa Ib Thomsen fra Fremskrittspartiet til NRKs Kulturnytt at det må være strengere krav til egeninntekt hos kulturinstitusjonene i landet.

Alfsen mener at slike justeringer i statilig og kommunal støtte til teatrene ikke kan ses i sammenheng med jobbmangelen.

– Det handler mer om hvordan hele bransjen utvikler seg. Antallet skuespillere på teaterinstitusjonene har ikke gått ned, men de som jobber der er ikke på fast kontrakt, sier han.

Johannes Blåsternes sier at han har kontakt med tidligere studenter fra Teaterhøgskolen, og at alle han har snakket med er i jobb.

– De snakker positivt om det å komme ut av skolen, og jeg kjenner selv at jeg etter tre år er klar for noe nytt, sier han.

"Love and Money" av Dennis Kelly har premiere tirsdag. Dette er første gang stykket settes opp i Norge, og forestillingen er gratis og åpen for alle.

 

Stikkord