- Det er for mye etterlysning i litteraturdebatten

Klaus Hagerup mener man ikke kan kreve mer humor i norsk ungdomslitteratur. Ungdommen stiller seg mer avventende.

Klaus Hagerup mener man ikke må prøve å være morsom. Foto Ascheoug Morten Krogvold

I Kulturnytt NRK snakket paneldeltagerne om at norske ungdomsbøker har forsvinnende lite humor. Komiker og forfatter Terje Thorkildsen uttalte at nåløyet for humor kanskje er trangere enn for eksempel lyrikk og metaforer, og sier han savner flere morsomme bøker for ungdom. Ifølge programmet har bare 5 av 49 ungdomsromaner i år brukt humor som virkemiddel.

Lite humorFantasybøker preger ungdomshyllene på Deichemanske bibliotek. Foto Malene StorrustenKlaus Hagerup har skrevet bøker for både barn, ungdom og voksne, og er kanskje spesielt godt kjent for ungdomsboken «Markus og Diana», som etter hvert ble til fem bøker. Han sier han generelt vil være forsiktig med å uttale seg om norsk ungdomslitteratur mangler humor.

Ikke langt mellom latter og alvor

Hagerup uttaler at humor kan være så mangt, og sier at man gjerne skriver om det som betyr noe for en. Derfor kan man ikke prøve å være morsom.

– Å kreve at noe skal være morsomt blir litt feil. Hvis noen prøver å være morsomme synes i hvert fall ikke jeg at det er morsomt. I det hele tatt synes jeg det er for mye etterlysning i litteraturdebatten.

Han etterspør dessuten hva som egentlig er morsomt: – Da jeg skrev på bøkene om Markus, så tenkte jeg først litt på hva som var målgruppen, som jo er ungdom. Men jeg tenkte aldri på at det skulle være morsomt.

Forfatteren har likevel fått tilbakemledinger på at nettopp denne bokserien er morsom fra både unge og voksne lesere. – Jeg prøvde å leve meg inn i alle rollefigurene jeg skrev om. Men da jeg skrev var det egentlig bare fælt, for det er jo en god del alvor i bunn. Det er jo det, humor og alvor er litt to sider av samme sak.

Nok humor på tv

Signe Linnea Tandberg er 16 år og har ifølge kompisene «lest for mye». Hun sier at dette stemmer, og bekrefter samtidig Terje Thorkildens utsagn om at det er lite humor i bøker for ungdom. Dette er likevel ikke Signe LinneaSigne Linnea savner ikke humor i ungdomsbøkene. Foto Malene Storrusten noe problem for henne personlig.

– Barnebøker er ofte mer humorbasert, men så blir man kanskje mer kritisk med alderen, og det kan jo kanskje være grunnen til at det ikke er så mye humor i bøker for ungdom.  

Danial Qadir er 18 år og leser for det meste fantasy-bøker. Han sier det nesten ikke er noe humor i sånne type bøker, men at dette ikke er noe han har tenkt noe spesielt over.

– Kanskje skriver man om andre ting enn humor fordi folk vil ha noe annet. Ungdom vil kanskje lese om alvorlige ting, eller ting de er opptatt av? Dessuten er det jo mye humor på TV for ungdom, kanskje det er nok.

Gjenkjennelsesfaktor morsomt

Klaus Hagerup tror gjenkjennelsesfaktoren er viktig i littertauren, og en faktor som kan bidra til at noe blir morsomt.

– Jeg har faktisk ledd en gang, tror jeg, av det jeg har skrevet selv. Jeg husker ikke når, men det var i «Markus og jentene». Ellers ler jeg masse av bøker jeg leser, men det er egentlig lenge siden jeg har lest en ungdomsbok, da.

– Det er jo ofte det at man kjenner igjen for eksempel nervøsiteten til Markus, og den brukte jeg også som et slags virkemiddel. Jeg gir en rollefigur en egenskap, og så forsterker jeg den til noe veldig stort. Det kan jo være komisk.

Stikkord