- For mye alvor i norsk ungdomslitteratur
Humor har blitt sjelden vare i dagens ungdomsbøker. Det mener Bjarte Bakken i Foreningen Les.
Bjarte Bakken, prosjektleder for Ungdommens kritikerpris og Uprisen i Foreningen Les, forteller at det er mange som ønsker å lese morsomme bøker.
– I dag er ungdomslitteraturen preget av mye alvor og seriøse temaer, men det er stor etterspørsel etter humoristiske bøker, forteller Bakken.
I følge NRK er kun 5 av 49 norske ungdomsbøker utgitt hittil i år humoristiske.
Et virkemiddel
Bakken sier også at en rekke forfattere skriver om alvorlige temaer med humor som virkemiddel.
– For eksempel skriver den amerikanske forfatteren John Greene om kreft på en veldig spesiell måte, sier han.
Bakken forteller også at Foreningen Les savner flere humorbøker for ungdom.
– Vi syns det er synd, og ønsker oss flere humoristiske ungdomsbøker. I dag brukes forskjellige humor i en rekke sjangre, men det er viktig å vise at humor også er litteratur, sier han.
Bakken forteller at det gis ut noen humorbøker for ungdom hvert år, og at det stadig er flere forfatterspirer som kaster seg ut i humorverdenen.
Humor ikke «det store»
Evy Tillman Hegdal, forlagsredaktør for barn- og ungdomslitteratur i Aschehoug, kan fortelle at det er mye alvor i norske bøker for ungdom. Hun ser ikke på det som et problem at svært få ungdomsbøker er morsomme.
– Det er svært mye humor i bøker for barn, men ungdomslitteraturen er mer seriøs. Det skrives ofte bøker som ungdommene kan kjenne seg igjen i, forteller hun.
Tillman Hegdal forteller at humor ikke er «det store» i norsk ungdomslitteratur akkurat nå.
– Men det finnes humor i ungdomsbøker. Ungdomslitteraturen er like rik på variasjon i sjanger og temaer som voksenlitteraturen. Det viktigste er at alle leserne finner «sin» bok, forteller forlagsdirektøren.
– Komedien er lite verdsatt
Bjarte Bakken forteller at det kan være vanskelig å skrive humoristisk for unge mennesker.
– Noe av grunnen til at få ungdomsforfattere bruker humor når de skriver, kan skyldes at forfatterne syns det er vanskelig å skrive humoristisk for en annen generasjon enn de selv tilhører, forklarer han.
Han peker også på at humorens ufortjente status kan være en del av forklaringen.
– Humor har lenge ikke blitt sett på som bra i litterære kretser, og alvorspreget litteratur er noe som er mer akseptert og som har en annen status. Det kan virke som at tragedien er mer verdsatt enn komedien, tror Bakken.
Et bredt bokutvalg er viktig
Tillman Hegdal i Aschehoug tror det er viktig med et bredt bokutvalg, slik at leserne finner en bok de liker.
– Det er også avgjørende å dyrke frem gode fortellerstemmer, og det finnes mange potensielle forfattere der ute. Akkurat nå er Liv Marit Weberg, med sin svarte humor, et hett navn, sier hun.
Biblioteksstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Ida Eiseldal, tror den norske litteraturen er preget av seriøsitet og samfunnskritikk.
– Selv har jeg ikke lagt merke til at det er lite humor i den norske litteraturen, men den fremstår veldig alvorlig og kanskje litt sosialrealistisk. Historisk fiksjon er helt klart min favorittsjanger, avslutter Eiseldal.