Ny artistdugnad trosser streamingtrenden
- Streaming er det verste som har skjedd komponister i vår samtid, sier Tore W. Aas, mannen bak låta.
I neste uke slippes singelen «Når båten seiler inn» med hele 36 medvirkende artister til inntekt for Kirkens Nødhjelps flyktningsarbeid. Komponisten bak låta til prosjektet, Tore W. Aas, mener at det ikke er noe vits å satse på streaming for å få inn penger til saken. Han har blant annet skrevet den kjente julesangen «En stjerne skinner i natt» og selv erfart hvordan utviklingen av streamingtrenden har påvirket komponisters inntekter.
- I fjor ble «En stjerne skinner i natt» streamet 3 millioner ganger. Det fikk jeg 2750 kroner for, sier låtskriver Aas. Han mener streaming er det verste som har skjedd komponister i vår samtid.
Streaming står for 81 prosent av musikkinntektene
Aas forteller at det kan være en fin måte for de store plateselskapene å få større inntekter på, men at det blir en skjevere fordeling av pengene i bransjen.
- Det vil ikke være til nytte å satse på streaming for enkeltslipp av låter som dette prosjektet, sier han.
I 1985 var det flere artistdugnader til inntekt for sultrammede i Afrika. «We are the world» ble en kjempehit i USA og i Norge samlet en håndfull artister seg og lagde albumet «Sammen for livet». Men dette var lenge før streamingen kom.
Se og Hør TV: Storstilt artistdugnad for flyktninger
Mulighet for streaming senere
Kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp, Arne Grieg Riisnæs, forteller at distribusjonen i prosjektet vil foregå gjennom iTunes, Platekompaniet og gjennom avtaler med Se og Hør og Peppes Pizza. I tillegg satser de på å nå mange potensielle givere gjennom radio.
- Det er en mulighet for at sangen kommer ut på Spotify og de andre streamingtjenestene etterhvert, men ikke i første omgang, forteller han.
Riisnæs understreker at tanken bak prosjektet er at sangen først og fremst skal være til inspirasjon for folk som vil gi større pengegaver til flyktningsarbeidet, og ikke bare gjennom å kjøpe sangen.