Rekordmange kinobesøk i november

Den første helgen i november dro 300 000 på kino. Ny James Bond-film og Den Store kinodagen viser at kinoen er langt fra død.

KINOSTEMNING: Til tross for tilbudet av streamingtjenester, dro rekordmange på kino første helgen i november. FOTO: cc/Bjørn Erik Pedersen

Flest besøkende på 12 år

Over 300 000 dro på kino mellom 6. og 8. november, skriver filmweb. Dette er det høyeste antall besøk siden 2003.  "Spectre", den siste installasjonen i James Bond-serien, sto for 97 000 av besøkene. Filmen hadde premiere helgen før, og har så langt hatt årets mest suksessfulle åpningshelg.

I tillegg var det den store kinodagen den 7. november, et årlig arrangement der alle kinobilletter er på halv pris. Bare på denne dagen var det nesten 200 000 kinobesøk.

I en undersøkelse utført av bransjeorganisasjonen Film & Kino i 2015, kalt «Film + Kino = fortsatt sant», kommer det frem at antall årlige kinobesøk har vært stabilt siden midten av 80-tallet. Nordmenn drar på kino til sammen 11,5 millioner ganger årlig.

Undersøkelsen kan leses her:  Film + kino = sant

Kino holder seg stabilt

Markedsdirektør for Filmweb, Frode Soleim, peker på teknisk kvalitet og sosiale opplevelser som forklaring for at folk fremdeles velger å bruke penger på kinobilletter.

– Det må bety at kinoopplevelsen fremdeles har like stor verdi for folk som tidligere, sier han.

Mens DVD- og Blu-ray-næringene går nedover på grunn av den økte tilgangen til streamingtjenester, forblir antall kinobesøk stabilt. Film & Kinos undersøkelse viser at kino er den foretrukne måten å se film på for 47% av befolkningen.

En utvikling som derimot har påvirket kinobransjen, er digitalisering av kinoene. Det har gjort at storfilmer kommer på kino i Norge samtidig som resten av verden, som igjen fører til at enda flere ser «blockbustere» som "Spectre". Soleim mener denne utviklingen kan være med på å påvirke hvilke filmer som blir sett.

– Selv om bredden i kinotilbudet ikke påvirkes, kan såkalte «mellom-filmer», som verken er brede eller smale, falle litt gjennom.

 

Stikkord