Jeanett Myren (21) ble syk av stress

Jeanett Myren er en av flere unge jenter som forteller sin historie i TV-serien "Sykt Perfekt".

Jeanett Myren (21) ble syk av stress. Foto: Ida Høidalen

I en rosa beholder på badet til Jeanett Myren ligger det flere små, hvite og sorte piller. Beholderen er delt opp i ulike rom for hver dag hele uken, to piller for hver dag. Den ene skal tas om morgenen, og den andre pillen må Myren ta før hun legger seg. Hun løper ut på kjøkkenet for å hente et vannglass, og svelger mandagspillen før hun løper ut igjen.

– Den viktigste forhåndsregelen jeg må huske på er å ta medisinen min både morgen og kveld, forklarer Myren.

Åpner seg på TV-skjermen

Jeanett Myren er 21 år. I flere år har hverdagen hennes vært preget av å prestere på alle arenaer. Da hun var 16 år fikk hun sitt første epilepsianfall som følge av en for stressende hverdag. 18 år gammel fikk hun diagnosen stressrelatert epilepsi.

Nå forteller hun sin historie i TV-serien "Sykt Perfekt" på TV2.

MedisinerJeanett Myren må ta medisiner både morgen og kveld. Foto: Ida HøidalenMyren bor sammen med to venninner i en leilighet langs Akerselva i Oslo. På elva har det lagt seg is, men inne i leiligheten er det lunt og godt. Idet man kommer inn i stuen fra den lange gangen møter du duften av bakverk.

Før hun skal på jobbintervju klokken 14 må hun rekke å lage en gulrotkake. Sønnen til en venninne feiret bursdagen sin kvelden i forveien, og Myren ønsker å gi ham en oppmerksomhet siden hun ikke hadde tid til det i går.

– Jeg har flere ulike hobbyer for å slappe av og unngå å tenke på stresset. Det er særlig å drive med diverse håndverk som får meg til å føle meg rolig, og jeg er veldig glad i å bake, sier Myren.

Kroppen fikk nok

Da Myren var 16 år drev hun med både fotball, turn og korps. I tillegg til dette hadde hun et mål om å komme inn på medisinstudier, og hun jobbet knallhardt for å få toppkarakterer i alle fag.

Hun kunne løpe fra skolen til en trening, og så videre til en ny trening etter det igjen. Når hun omsider kom hjem på kvelden, måtte hun jobbe med skolearbeid.

Til slutt fikk kroppen nok.

– Jeg var i en periode hvor jeg hadde veldig mye å gjøre, og da stoppet kroppen opp. Det startet med et stressanfall da jeg var 16, og da jeg var 18 fikk jeg diagnosen stressrelatert epilepsi. Jeg fikk diagnosen etter en veldig stressende eksamensperiode, hvor jeg hadde et stort press på meg for å nå mine mål, forklarer den unge jenta.

– Man må lære seg å gi litt faen

Jeanett Myren er en av flere unge jenter som forteller sin historie i TV-serien "Sykt Perfekt". Serien handler om syv unge jenter som sliter med det prestasjonspresset som finnes hos ungdommen i dag, særlig hos jenter.

Myren valgte å bli med i programmet fordi hun håper hun kan være med på å gjøre det lettere for andre som føler på prestasjonspresset eller som sliter på en eller annen måte. Hun mener det er greit å ikke ha det bra, og at man ikke trenger å prestere på alle arenaer.

Bedre hverdagMyren mener hverdagen er bedre nå enn før. Foto: Ida HøidalenMoldenseren håper at programmet kan føre til større toleranse rundt det å ha det vanskelig.

Men først og fremst ønsker hun å hjelpe andre i samme situasjon.

– Om jeg skal gi ett tips til dem som føler på prestasjonspresset, anbefaler jeg at man lærer seg å gi litt faen rett og slett. Det er veldig mye lettere sagt enn gjort, men  man må tørre å være åpen om det. Alle bør se seg selv for den man er, i stedet for å fokusere på det man presterer, sier Myren.

Hverdagen er bedre i dag

Den dag i dag har Myren det mye bedre, og hun får ikke like hyppige anfall som hun fikk tidligere. Hun har flyttet til Oslo, og har valgt å ta seg et friår. Før kunne hun få opptil flere anfall om dagen.

Inne på det lille soverommet til Myren står det en hvit kommode langs den venstre veggen. På hjørnet av kommoden ligger det en plastpose. Lett tilgjengelig, like ved siden av nattbordet.

I plastposen ligger det en sylinderformet beholder, og inne i den er det en sprøyte Myren trenger om hun får et nytt anfall. Selvom det er lenge siden forrige gang, må hun alltid ha sprøyten i nærheten.

Myren smiler når hun forteller at hun ikke har hatt anfall siden lenge før jul. Hun er ikke lenger redd for å være alene, og har lært seg å takle hverdagen med epilepsi.

– Hverdagen er ganske bra akkurat nå. Jeg har ikke noe jeg må levere inn eller noen områder jeg må prestere på, og det er veldig deilig, sier Myren idet hun går ut på kjøkkenet for å sjekke om kaken er ferdig. Hun tar kaken ut av ovnen, setter den opp på stekeplatene og stikker en gaffel gjennom kaken for å forsikre seg om at den er ferdig.

Støtte av samboereMyren får støtte fra samboerne Maren Samuelsen (21) og Thea Ramstad (23). Foto: Ida HøidalenFår støtte av samboerne

I Oslo bor Myren sammen med venninnene Maren Alba Samuelsen (21) og Thea Ramstad (23). Forrige gang Myren fikk anfall var det i leiligheten i Oslo, og Samuelsen var en av dem som sto midt oppe i det hele. Etter det første anfallet vet begge samboerne hva de skal gjøre om Myren får et nytt anfall mens de er i nærheten.

– Det går veldig bra å bo med Jeanett, men man er jo selvfølgelig bekymret for at noe skal skje. Men vi vet hva vi skal gjøre om hun får et anfall. Det er å stikke en sprøyte i munnen hennes, sier Samuelsen.

Programmet kan bidra til større åpenhet

TV-serien  hadde premiere 13. januar, men Myren blir ikke å se på TV-skjermen før onsdag 3. februar. Serien har fått flere positive tilbakemeldinger, som for eksempel terningkast 5 av Aftenposten.

Produsent og filmskaper, Anne Wendell, fikk ideen til TV-serien for ett år siden da hun leste flere artikler om den såkalte generasjon prestasjon.

Jeanett MyrenMyren får mye støtte av samboerne sine. Foto: Ida HøidalenI artiklene hun leste var det både forskere, psykologer og helsesøstre som uttalte seg om det presset ungdommen i dag opplever av å prestere.

Hun mente det var skremmende tall som ble fremstilt, og så at problemet var økende. Men hun savnet en ting i artiklene hun leste, og det var de unge selv.

– Disse artiklene berørte meg virkelig, men jeg ønsket å høre ungdommens egne stemmer. Jeg ble nysgjerrig på å  høre de unges egne fortellinger om det å leve med prestasjonspress, og ønsket å la ungdommene stå frem om hvordan de egentlig har det, sier Wendell.

Wendell håper at serien først og fremst kan bidra til en større forståelse for, og kunnskap om, hvordan det er å være ung i dag. Hun tror også at  serien kan bidra til at det blir en større åpenhet rundt det å ha det vanskelig.

– Jeg ønsker at alle skal kunne fortelle hvordan de egentlig har det. Av det jeg har sett til nå tror jeg de syv jentene som er med i programmet kan bidra til at flere forteller sine venner, foreldre og helsesøstre hvordan de egentlig har det, avslutter Wendell.

Serien sendes på TV2 onsdager klokken 21.40.

Stikkord